… inshallah! inshallah! om Gud vil, det vil han nok ikke.

Ovenstående kan næsten ses som konklusionen på Madame Nielsens vandring med flygtninge. Hun går den samme rute som dem, nogle gange oversvømmet af flygtninge, andre gange uden at møde en eneste. Hun inhalerer indtrykkene og formidler dem smukt, så de sætter aftryk hos læseren, måske mere end de mange artikler i aviserne gjorde og gør. Madame Nielsen er et følende og følsomt væsen og ikke bleg for at gå Joyce i bedene, når det handler om at skabe, lange velklingende sætninger, der spidder essensen af verdens nye kurs.

Rejsen går fra Grækenland over Østeuropa, gennem Dantes helvede.

Grænsen er ikke tankens men mistankens sted.

Nogle overgange er bevogtede, og nogle grænseovergange er telte og suppe og hjælpsomhed. Ved den danske grænse er det Facebook-gruppen Stop islamiseringen af Danmark, der står som velkomstkomité og arbejder på at vende flygtningestrømmen. Det er en formildende omstændighed, at de placerer sig ved den forkerte grænseovergang.

Da Madame Nielsen krydser grænsen til Kroatien ulovligt bliver hun arresteret men hurtigt løsladt igen. Hjælpsomheden møder hun mange steder, men af og til er også den opbrugt. Flygtningestrømmen er en bevægelse på flere måder, og regeringer bliver til reageringer, fordi de generelt er bagud og bange for, at flygtningene skal få fællesskabet til at briste. Direkte adspurgt svarer flygtningene meget forskelligt på spørgsmålet om, hvad de er flygtet fra, for nogle en næsten spontan beslutning og for i hvert fald en enkelt blev tilværelsen umulig, da man lukkede det universitet, hvor han studerede. En kvinde fastholder, at al krig er skabt på grund af behovet for olie og USAs behov for at kontrollere Europa – et behov der lettest imødekommes, hvis Europa er kaos.

Hvis man tilhører en lidt ældre generation, kan man være tåkrummende tilbøjelig til at afvise Madame Nielsens – og tidens – store forkærlighed for selviscenesættelse, men samtidigt må man bøje sig for det autentiske og for det ualmindeligt gennemførte projekt. Madame Nielsen dokumenterer med denne bog behovet for kunstnerstemmer i politik, erhvervsliv og omegn.

Invasionen
Madame Nielsen

En fremmed i flygtningestrømmen
200 sider
Gyldendal
Udgivet: 31.03.2016

Birte Strandby