Vores samfund er blevet beriget med utallige gadgets der kan styre kalorieindtag, motion, og alderen på mælken i køleskabet, og hvis man har behov for opmærksomhed, kommunikation eller medmenneskelig omsorg findes der sociale medier, der giver plads til, at man kan lufte alle sine følelser og udveksle alle sine holdninger. Der er ikke grænser for, hvilke muligheder vi har i dag. Men der er en pris: vi lever ifølge forfatteren i panoptikon – stedet, hvor alt og alle er overvåget. 

Sinus Reuss tegner i ti små noveller et vildt angstfremkaldende og skræmmende realistisk billede af, hvor uhyggelig den tanke egentligt er. 

Filippa på femten modtager en graviditetspakke. Hun går ud fra, at der er tale om en fejl, men sådan ser hendes omgivelser ikke på det. Hverken hendes forældre, hendes kæreste eller hendes veninde tror et øjeblik på, at pakken skyldes en misforståelse, og der går ikke lang tid, før hun er dømt ude i klassen og i Facebookgrupperne. Forældrene insisterer på at køre hende til og fra skole, enhver form for tillid forsvinder fra Filippas liv, og hun bliver helt alene. Her minder novellen – Fake news – overraskende om Samuel Richardsons ‘Clarissa or, the History of a Young Lady’ fra 1748.

En anden novelle, Filter, handler om et forældrepar der ikke har tillid til myndighederne, slet ikke til sundhedsmyndighederne. De kan tænke selv, og de har besluttet, at deres børn ikke skal vaccineres. De er medlem af en smittegruppe, og da deres søn bliver syg i børnehaven, gennemskuer de lynhurtigt, at barnet har fået mæslinger og inviterer smittegruppen til at komme forbi og få deres børn smittet. Den lille har høj feber, og forældrene skiftes til at våge over ham, men af princip vil de ikke ringe efter lægen. Barnet har ikke mæslinger.

Der er også novellen om den unge kvinde der har app’en Perfect You til at styre sit liv. Den styrer alt, søvn, motion, mad, arbejde, hvornår hovedpersonen skal ringe til sin mor. Det er virkeligt anstrengende, men hvad er alternativet?

Intet at skjule lufter nogle meget foruroligende tanker, og flere af novellerne er sindssygt uhyggelige. De er også velskrevne, stærkt fængende og svære at ryste af sig igen. Og måske skal vi til at overveje, hvor vores fagre nye verden fører os hen?

Intet at skjule

Sinus Reuss

179 sider

Brændpunkt

Udgivet: 12.08.2021

Birte Strandby