Dette må være det modsatte af en feel-good-roman: En samling feel-really-bad-and–scared-noveller med 27 nuancer i gys. Der er både det tankevækkende, det gode gys – og især er der det gys der rækker ud over selve læsningen og bliver hængende i et hjørne af bevidstheden, så man også kan gyse lidt næste dag og den næste igen.

Det begynder ellers godt med novellen The Machine That Goes Bing. Titlen kommer fra Monty Pythons The Meaning of Life, så læserens forventninger indstiller sig automatisk på humormodtagelse, og der bliver man så snydt første gang. Det er både tragedie, suspense, det værste i mennesker og menneskers største fobier, der fremstilles i denne og de efterfølgende noveller.

Der eksperimenteres med fremstillingen i flere af novellerne. I Vincents Store Dag opstår en kvadrofoni med dødelig udgang. Personerne er familien, og fjenden der truer familien. Drengen Vincent er både skyldig og redningsmand, og Julie er uskyldig og kan ikke reddes.

Så er der ægteparret, der ønsker sig et barn. For manden er det fysisk umuligt, men hustruen bliver alligevel gravid og får en søn med samme mørke hår som naboen. Senere får hun en datter med samme røde hår som den nye nabo. Trods sin viden om tingenes rette tilstand giver ægtemanden den som lykkelig far – et lille stykke tid.

I novellen Tableau får vi et glimt af en begyndende kærlighedserklæring der godt 30 linjer længere nede slutter forbavsende grimt.

Forfatteren spiller på et bredt spektrum af overraskelser, store chok, små ubehageligheder og lidt om at være Gud. Men på intet tidspunkt kedeligt.

Lise Hougaard

Illustrationer af Birthe Havmøller og Lise Hougaard

Noveller

99 sider

Moorland eBooks

Udgivet: 2014

Birte Strandby