Gennem to år arbejdede den amerikanske ATF-agent, Jay ‘Bird’ Dobyns, sig ind i det ellers totalt tillukkede Hells Angels. Det kostede ham dyrt.
Et livsfarligt job. En amerikansk undercoverstrømer og forfatter står på Hells Angels dødsliste.
Jay Dobyns havde arbejdet som undercoveragent for det føderale politi-bureau for Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF – en FBI-lignende organisation med agenter over hele USA) da han i 2001 blev leder af et team der skulle infiltrere rockerklubben Hells Angels i Arizona.
Det blev et job som helt ændrede hans liv. Jay er en stor fyr. Med håret barberet af, et langt skæg, en overkrop fyldt med bikertatoveringer og ringe på alle fingrene som effektive knojern lignede Jay prototypen på en livsfarlig rocker.
De følgende to år var Jay – enten alene eller i sammen med den håndfuld betjente som udgjorde deres undercover-motorcykel/rockerklub – næsten altid i selskab med bandemedlemmer fra Hells Angels. Det var et liv som trak store veksler på Jay Dobyns der blev forvandlet til rockeren Bird – samvittighedsløs våbenhandler, lejemorder, inkassator-torpedo, narkohandler og -bruger. Han så sjældent sin kone og børn og i sit alter ego blev han mere og mere fremmedgjort fra sit almindelig miljø og suget ind i den verden af motorcykler, våben og narko – plus bandekrig – som udgjorde bikernes hverdag. De store mængder opkvikkende stoffer var med til at forandre Jays psyke, mens han konstant levede på den adrenalinmættede knivsæg som udgjorde balancen mellem at være undercoverbetjent og dybt kriminel rocker. Altid lurede afsløringen med efterfølgende voldsom død på de hemmelige politifolk. Et enkelt lille fejltrin kunne koste livet, og de vidste at deres dækningshold i de fleste tilfælde ikke ville kunne nå frem og redde dem i tide.
Undercoveraktionen sluttede i 2003 med arrestordrer på over 50 folk fra HA-miljøet og med razziaer i Arizona, Californien, Nevada, Washington og Colorado bl.a. med konfiskation af 650 våben incl. 80 maskinpistoler.
Det var imidlertid så som så med domsfældelserne. Efterhånden som sagerne kom for retten eller til gengæld for tilståelser blev forhandlet ned til mindre alvorlige sigtelser (pleabargeaning).
Da det gik op for medlemmerne af Hells Angels at de var blevet fuppet godt og grundigt af en håndfuld  betjente i rockerudstyr var vreden mod lederen Jay ‘Bird’ Dobyns meget voldsom. Det strømmede ind med dødstrusler og der blev sat en pris på Jays og hans families hoved. Bl.a. blev et brev fra en fængslet HA’er med instruktioner om gruppevoldtægt af Jays datter opsnappet af myndighederne.
De sidste seks år har Jay Dobyns med familie flyttet 10 gange. Dobyns har været skuffet over ATF’s manglende effektivitet i beskyttelsen af familien og på baggrund heraf kører Jay nu en erstatningssag mod sin arbejdsgiver ATF. Selvom han stadig er på lønningslisten, er hans dage som hemmelig undercoveroperatør talte efter HA-sagen.
Bl.a. for at sikre sin egen og families sikkerhed er Jay Dobyns gået i offensiven offentligt i håbet om at mediernes søgelys skulle stoppe attentatplanerne mod ham. Han har i den forbindelse skrevet om sine oplevelser med Hells Angels i bogen, Ingen engel, som er udkommet på dansk i denne uge.
Flertallet af de HA-medlemmer som Jay var i forbindelse med beskrives som våbentossede narkohoveder altid fulde og skæve og i gang med småkriminalitet og bandekrig. Desuden afslører Jay omstændighederne og navnene på de skyldige HA’ere til det bestialske mord på en tilfældig og uskyldig kvinde der var inviteret til en fest i et HA-klubhus – et mord som blev overværet af de øvrige festdeltagere. Selvom man får indtryk af et stærkt sammenhold mellem rockerne tegner bogen et generelt indtryk af en flok kriminelle og morderiske psykopater – bogens afsløringer har helt sikkert ikke øget Dobyns popularitet i HA-kredse.
Så sent som i august 2009 brændte ukendte gerningsmænd familien Dobyns hus af.
Jan Vandall
Da jeg selv har oversat bogen vil det være unfair også selv at anmelde den – derfor ingen vurdering – udover at jeg synes det er en interessant bog om en kriminel gruppe der pga. deres lukkethed og mediestyring ellers ikke bliver afsløret ret meget om.
JV
Forfatter: Jay Dobyns og Nils Johnson-Shelton
Oversætter: Jan Vandall
Forlag: Mrs. Robinson
Udg. 24.11.2010
Birte Strandby