Bettina Hvidemose er dyreadfærdsterapeut og driver ”Center for Dyreterapi” i Hirtshals. Det lyder temmelig langhåret, men det er altså guldkorn, der står i denne bog, og det er på ingen måde langhåret, men tværtimod meget stringent adfærdstræning.

Det handler om indlæringspsykologi for heste og der gives viden, tips og øvelser i forhold til grundlæggende adfærdstræning af din hest. Der er kapitler om adfærdsbiologi og indlæringspsykologi for heste, indblik i forskellige træningsmetoder, og så gives der ideer til en række øvelser fra jorden, som man kan lave med hesten, som efter forfatterens mening bør være grundlæggende færdigheder for hesten. Der er også eksempler og tips til problemadfærd, samt til fx trailerlæsning.

Bogen kan læses af alle der ønsker at forstå hesten og dens reaktioner bedre og ønsker at arbejde med konkrete målrettede øvelser for at frembringe en ønsket adfærd. De viste øvelser er meget grundlæggende og velegnede til ungheste, men de principper der beskrives kan overføres til alt muligt andet du laver med din hest – eller burde lave med din hest – fra jorden.

Bogen er lille og overskuelig at læse igennem. Indholdet er klart og tydeligt skrevet, det er velgennembearbejdet og godt struktureret.

Man kan diskutere om bogens titel er dækkende, da indholdet ikke rigtig er indlæringspsykologi for rytter, men mest hest, eller er det omvendt. Og undertitlen synes også lidt skæv.

Den er heller ikke helt perfekt sat op, der er fx for små og skæve margener. Fotos i bogen kunne godt være større og bedre. Man kunne ønske at der var QR-koder til videoer med øvelserne, sådanne videoer ville helt sikkert blive meget populære, hvor læseren kunne se præcis hvordan hun gør.

Men derudover er det svært at finde noget negativt at sige om bogen, den bør faktisk stå på ethvert rytterbibliotek, og unge såvel som gamle, der interesserer sig for heste og/eller nørder jordarbejde vil elske at læse den. Man kunne anbefale et forlag der havde økonomien til lige at lave den sidste finish at tage bogen ind, den kunne blive et rytterhit, for indholdet sidder lige i skabet.

Indlæringspsykologi for hest og rytter

– Lær din hest at forstå dig!

Bettina Hvidemose

132 sider

Books on Demand GmbH

2010

Gitte Sander