Forfatter Jens Christian Grøndahl har et langt og succesrigt forfatterskab bag sig. Han slog sig for alvor igennem med romanen ”Lucca” i 1998. Nu er der atter nyt fra Jens Christian Grøndahls pen. ”Inde fra stormen” er en præcis samtidsroman, der belyser eksistentielle tematikker som faderrollen, relationer og brud, generationskløfter, opbrud, krise og skandale.

Hovedpersonen i bogen er den 62 årige forfatter Adam Huus. Handlingen udspiller sig over nogle få dramatiske døgn, hvor han sammen med hustruen Harriet drager fra København til Nordjylland. Der bor Harriets far. Parrets hus i Kartoffelrækkerne skal sættes til salg, idet Harriet har sagt sit gode job som fuldmægtig i et ministerium op mhp. at tage sig af sin demente far på ubestemt tid. Adam er ikke synderlig fornøjet ved udsigten til dette opbrud, men må erkende at han er ramt af skriveblokering og dermed ikke bidrager væsentligt. Samtidig tikker der foruroligende nyt ind om Adams datter Rebecca fra første ægteskab. Rebecca er endt i et kokainmisbrug og befinder sig nu i alvorlige problemer.

Størstedelen af romanen er skildret som tilbageblik, der udspiller sig mens Adam sidder i sin bil på vej tilbage fra Jylland til Kastrup Lufthavn, hvor han skal møde sin kriseramte datter. Undervejs er der et voldsomt uvejr. Vinterstormen tager til, i takt med at Adams indre drama også udvikler sig.

Adam Huus nages af selvbebrejdelser og skyld. Han føler, at han svigtede Rebecca, da han i sin tid forlod hendes mor Ruth til fordel for Harriet. Sønnen Peter, som han har med Harriet, er også kilde til bekymringer. Peter bor i London med den forfinede svigerdatter Clare. De to er mærket af deres evige karriereræs og kamp mod barnløshed. Samtidig kan Adam ikke forstå, at Harriet har valgt at sige sin gode stilling op. Undervejs som handlingen udspiller sig, hvirvels Adam endvidere ind i en form for MeToo-skandale, da han bliver citeret for en åbenmundet bemærkning, der er faldet ved en forlagsreception.

I ”Inde fra stormen” nyder læseren godt af Jens Christian Grøndahls erfaringer som dramatiker. Han er ferm udi at opnå en dramatisk effekt ved at klippe virkningsfuldt frem og tilbage i scener og tid. Fortællingen er på én gang lavmælt, alvorstung og sorgfuld. Til tider kan nogle af hovedpersonens mange udfordringer virke en kende klichéagtige.

Jens Christian Grøndahl endte selv i en shitstorm, da han udtalte sig yderst upassende om journalisten Kim Wall. Det er tydeligt, at han gør brug af den i bogen her. Men hvor han sædvanligvis tegner portrætter af kvinder, er det velgørende at se en mandlig hovedkarakter i denne roman.

”Inde fra stormen” er en letlæst roman, der rører sin læser. På overfladen er den stilfærdig, men under overfladen står de indre dramaer i kø. Jens Christian Grøndahl balancerer modigt og erfarent på en knivsæg mellem det hverdagsbanale og det, der løftes op til egentlige eksistentielle tematikker. Desværre virker slutningen forceret.

Inde fra stormen

Forfatter: Jens Christian Grøndahl

Forlag: Gyldendal

208 sider. Indbundet.

Udgivelsesdato: 22. 3. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg