Johannes fra Pandrup udvandrer i 1857, da hans mor dør. Med sig tager han sin mors opsparing. Hans stedfar efterlyser ham for at få pengene tilbage, men hører først nærmere, da Johannes efter flere år skriver til ham og sine to mindre brødre.
I Amerika finder han sin mors fætter – død af druk ifølge en lokal. Johannes der bliver til Joe overtager fætterens hytte og begynder at arbejde for Martha, der er enke og ejer af et stort uopdyrket stykke land. Det er hårdt arbejde, men efterhånden får de, Joe og Ezekiel, der er en mand af kulør, renset og opdyrket jorden.

Så du kender Job, sagde den sorte mand.
Johannes nikkede.
– Og ham den anden. Sisyfos.
– Ham kender jeg også, sagde Johannes.
Ezekiel smilede til ham. – Og her er vi, sagde han.

Joe prøver at forhindre Martha i at slå sin søn, Billy. Det lykkes ikke særligt godt, og Billy forsvinder en dag. Han deltager i borgerkrigen og vender først tilbage fire år senere. Joes to brødre fra Danmark tager også til Amerika. Den ene bliver dræbt, og den anden dræber.

Et enkeltstående kritikpunkt i en ellers meget velskrevet roman er anvendelse af udtrykket: Han er stadigt omkring… svarende til det engelske: He is still around. Fint på engelsk, mens det danske giver uhensigtsmæssigt stilbrud.

Romanen har impressionistiske træk, og kan i udtryksform minde en del om den fremragende film There Will Be Blood af Paul Thomas Anderson. Bogen er som filmen en stærk og underspillet oplevelse, der bliver hængende længe efter, at bogen er lagt væk.

Forfatter: Lars Kjædegaard
291 sider
Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 30.04.2009