Velfungerende og chokerende spændingsroman

Karsten er teenager. Han er et matematisk talent, let nørdet og i øvrigt et sympatisk ungt menneske. Han forelsker sig i klasssekammeraten Jasmeen, hvis pakistanske familie bestemt ikke bryder sig om hans tilnærmelser. De to unge får vanskeligere og vanskeligere ved at mødes, og både Karstens og Jasmeens far oplever chikane i form af blandt andet terror mod deres biler. Adrian er vikar i Karstens klasse, og han har sin egen opfattelse af, hvordan man tackler Karstens vanskeligheder. I samme periode hærges omegnen af mystiske, påsatte brande og et enkelt mord, og situationen bliver mere og mere højspændt. Slut på del et.
Del to forsætter 11 år senere. Karstens lillesøster er debuteret med en digtsamling, men vil egentligt gerne skrive om broren og finde ud af, hvad der skete dengang for mange år siden. Og hun kommer katastrofalt langt i sine undersøgelser. Der er flere skyldige, pyromanen og morderen er ikke nødvendigvis den samme.

Romanen opbygger en betagende suspense i flere omgange. Der er både mere eller mindre forståelige motiver og tegn i sol og måne – og endnu en mordbrand så mange år efter den første. De sidste sider rummer mod forventning nogle seriøse overraskelser, der nok kan få læseren til at tvivle på eget talent som amatørdetektiv.

Den første lange del af romanen er Karsten den fornuftige og veltænkende hovedperson, men så snart læseren er fortrolig med ham, skifter synsvinklen – af indlysende årsager, der ikke skal røbes her – og efterhånden blottes lag på lag af råddenskab og morderiske tilbøjeligheder. Rendyrket spænding fra først til sidst.

Ildmanden

Torkil Damhaug

Oversat af Ilse M. Haugaard

511 sider

Modtryk

Udgivet: 16.03.2012

Birte Strandby