I nat er du død er fjerde bind i skærsgårdskrimi-serien om den svenske kriminalinspektør Thomas Andreasson og hans team fra politistationen i Nacka samt hans bedste ven Nora Linde. Serien har været en stor succes i Sverige, hvor Sten har solgt over en million bøger. Udover at være solgt til udgivelse i ti lande er man også begyndt på en filmatisering. Bind 1, Stille nu, er allerede lavet til en tv-miniserien solgt til hele Skandinavien.

Som i de tidligere bind følger vi Thomas og Nora tæt både i opklaringen af mordene men også i alle deres hverdagsproblemer. Thomas har været ved at dø på isen (bind 3: Uden skyld) og hans tilværelse har vaklet på afgrundens rand efter den nyfødte datters vuggedød. Nora er er blevet skilt fra sin mand og er flyttet til skærgårdsøen Sandhamn med deres to sønner, som de har på skift en uge af gangen.
Denne gang starter sagen med en ung studerendes død. Tilsyneladende har den unge mand hængt sig selv, men moren opsøger Thomas for at få ham til at gå ind i sagen.

Thomas er lige ved at afskrive sagen, da et nyt dødsfald fanger hans interesse. En mand som den studerende lige har besøgt hat tilsyneladende også begået selvmord, og så begynder tilfældene at hobe sig for meget op. Sagen udvikler sig med flere mord, men politifolkene har svært ved at finde et sammenhængende motiv for de forskellige drab, indtil de finder ud af, at de fleste af de døde har haft forbindelse til kystjægerne (pendent til det danske jægerkorps). En forbindelse som læseren bliver gjort bekendt med helt fra starten gennem en række (22) dagbogsnotater – i alt ca. 10% af bogen -nedfældet over en 10 måneders periode 30 år tidligere, i hvilken en soldat beskriver sin 8-mands gruppes ekstrem barske uddannelsestid, hvor de var underkastet en nådesløs og brutal sergents sadistiske forgodtbefindende.

Som i Stens tidligere krimier følger vi politiets opklaringsarbejde helt tæt, mens kriminalbetjentene bevæger sig ad de mange snørklede spor og forsøger at hitte rede på fortielser, løgne og sandheder i den spegede sag, hvor ligbunken efterhånden svulmer helt uacceptabelt op.

I bedste skandinaviske femikrimitradition står de to hovedpersonernes følelser og privatliv så stærkt frem, at det nærmest bliver som to sidehandlinger til selve krimiplottet.

I nat er du død

Forfatter: Viveca Steen
Oversættelse: Anne Kragelund
384 sider
Forlag: Rosinante
Udg.: 27.01.2011
4 glober

Jan Vandall