Palle Schmidt er illustrator på sjove bøger og forfatter af onde fortællinger. Således har han illustreret Noas ark II og Den lille krokodille der var bange for prinsesser og skrevet Natløb og En del af mig. Heraf kan man udlede, at I et andet liv er ond, og det må man erkende: Fem mennesker blander stemmer, i hver sin tone af ubehag, had, tvivl og hævnfølelse præsterer de samlet et ulykkeligt billede af misforståede og fordærvede tilværelser.

Desværre har hele romanen fået benævnelsen udkantsfortælling, og det er mildest talt underlødigt at hæfte et udkantsprædikat på en fortælling, der er som taget ud af Nørrebro blot for at supportere en mediemyte der tjener som underlægningsmusik, hver gang der er optræk til agurketider.

De fem stemmer kommer fra fire unge på ca. 16 år med hver deres problem: En er morder, en er lesbisk og forelsket, en har planlagt en grusom hævn, og en nøjes med at nippe til alt det skadelige og selvskadende, hvorefter han tager de rigtige beslutninger og bevarer fornuften.

Romanens femte stemme er den værste, for han er voksen. Han har brugt sine chancer, og han ved det, men han er ude af stand til at finde et fristed. Eller med ord anvendt først i bogen i en anden forbindelse:

Du er her, fordi du får penge for det… Du er lige så fanget som de unge her.

Romanen er udmærket skrevet, der er spænding og autencitet, teenagetvivl og desperation, skyld, skam og had. Og i et enkelt tilfælde levnes både karakter og læser en lille smule håb.

Palle Schmidt

En fletroman

144 sider

Høst & Søns Zoom on serie

Udgivet: 11.03.2016

Birte Strandby