Engang i mellem skulle man tro, at definitionen på noveller var, at de skulle efterlade læseren uden clou eller afslutning, eller at det var en aftale mellem forfattere, at noveller hverken skulle have plot eller vendepunkter.

I hvert fald er der her 15 noveller om gamle mennesker der dør, relativt unge mennesker der dør, Gerda der inviterer H. C. Andersen til fødselsdag, Andrea der gerne vil møde sine hidtil ukendte søskende og en kvinde der har myrdet.

I de fleste af novellerne er vi i udmærket selskab.  Det er hovedpersoner vi kender og forstår, og måske har vi delt skæbne eller holdning med dem på et eller andet tidspunkt. Vi ved omtrent, hvordan de tænker, og det er egentligt hyggelig og betryggende læsning.

Undtagelsen fra disse hyggelige noveller med de bratte afslutninger er novellen Andreas Mærkedahl-Petersen. I forbindelse med jobbet deltager Anne Mette fra København i Ungskuet i Herning i 1975. Her møder hun Andreas, og det er kærlighed om ikke ved første så i hvert fald ved andet blik. De har begge en fortid. Han er stadig gift, hun er ikke, men hun har to børn. De mødes igen, og måske har forholdet en fremtid. Det burde jo være romantisk, men er det egentligt ikke, og deres dialoger er tunge og firkantede. Det er en fin detalje, at de sammen ser Dødens Triumf, mens snakken om Dan Turell og Møllehaves privatliv virker prætentiøst og kunstigt.

Der er også en lille krimiagtig novelle, Strandvaskeren. Den handler om en pensioneret politimand der guider en tur i H. C. Andersens fodspor og ender med at falde over et lig. Det giver anledning til en politisag, og måske handler det om et mord. Sagen bliver opklaret på de få sider og denne novelle er i modsætning til andre af historierne helt afsluttet.

I dur og mol

og andre historier

Merete Næsted

113 sider

Forlaget Ravnerock

Udgivet: 30.01.2020

Birte Strandby