Så kom den endelig, thrilleren om hvor heftigt det går for sig i Danmarks politiske ledelse. Her er tapre venstremænd og usympatiske socialdemokrater med kedelige tilbøjeligheder udi overvågning, og der er snagende, vidende journalister fra Ekstra Bladet.

At Peter Mogensen er politisk kommentator skinner tydeligt igennem og bidrager til en væsentlig underholdningsværdi:

… hun hørte den radikale ordfører blive kaldt op på talerstolen inde i salen. De havde dermed tid nok.

I bjørnens kløer er en ægte politisk thriller i bedste Fredrick Forsyth-format, omend uden Forsyths sproglige elegance. Til gengæld er den spændende hele vejen igennem, og som i Forsyths gamle koldkrigsthrillere er det også her russerne og især Ruslands præsident der er skurken. Til at arbejde for sig har denne en ualmindelig morderisk håndlanger med en ond forkærlighed for tortur.

Vores hovedperson er Henrik, tidligere soldat i Bosnien, sniper, og nu populær næstformand i partiet Venstre, der er i opposition til den socialdemokratiske regering, i hvert fald indtil det næste valg.

Danmark står overfor at skulle tage formandsposten i FN – fordi Italiens aldrende præsident der ellers stod for tur er ude i noget snavs. I FN skal der stemmes om Tjetjeniens selvstændighed. Danmark forventes at stemme for, og Rusland har et ønske om, at Tjetjenien forbliver afhængigt af Rusland.

Umiddelbart en sag for FN, men pludseligt bliver Henrik truet på sin familie, hvis han ikke stiller op som modstander af Tjetjeniens selvstændighed. En nysgerrig journalist opdager Henriks dilemma, men inden han får skrevet eller publiceret noget, bliver han skudt.

PET beskytter Henriks familie, men en ressourcestærk modstander verfer PET af banen og bortfører børnene og ekskonen. Det ender med, at Henrik aflægger politikerfacaden og finder sin pistol frem.

Bortset fra det lidt omstændelige sprog og nogle uinteressante detaljer – for eksempel de jævnlige oplysninger om hovedpersonernes øjenfarve mv. – så har denne thriller alt det der er væsentligt for at være god underholdning, og filmen kan blive fantastisk.

I bjørnens kløer

Peter Mogensen

426 sider

Turbine

Udgivet: April 2018

Birte Strandby