Hvis livlinen brister er en lærerig spændingsbog for børn i 3. til 5. klasse. Den unge Aske er på ferie i Portugal med sin far. En morgen bliver de vækket af politiet. To gadedrenge som politiet har observere,t at Aske og faren har talt med, er forsvundet, så politifolkene vil undersøge, om Askes far er en forbryderisk pædofil.
Askes far er selvfølgelig uskyldig. De bliver godt behandlet og får fortalt om tvungen børneprostitution, børn bliver solgt til pædofile.
Aske har talt meget med en af de forsvundne drenge, Pedro, og fået fortalt Pedros barske livshistorie. Som 7-årig blev Pedro af sin fordrukne og invalide far solgt til en pædofil, så han måtte stikke af hjemmefra.
Det viser sig imidlertid at den grumme sandhed bag drengenes forsvinden ikke er pædofile overgreb, men en uafskyelig og uhyggelig handel med reservedele til menneskekroppe. Forbrydere bortfører gadebørn for at stjæle deres organer – i dette tilfælde nyrer. Korrupte læger hjælper med at udfør operationerne, som der er store fortjenester i både for kidnapperne og for lægerne.
Inden sin forsvinden havde Pedro boet flere år på et børnehjem for gadebørn. Hjemmet bliver drevet af en idealistisk leder, der bruger klatring i bjergene (overlevelsesture) og karateundervisning til at skabe en positiv og respektfuld forbindelse til børnene. Børnene går i skole og får en chanse for uddannelse.
Historien om Pedro og gadebørnene er spændende og medrivende med alle de rigtige holdninger og meninger. Den kan være velegnet i skolen som en indgang til at tale om bogens emner med gadebørn, pædofili og kriminel handel med børn og organer, ligesom den også handler om sammenhold og pædagogiske redskaber og mulighederne for at handle og gøre noget ved problemerne, selvom hjælpeapparatet i form af politi har svære arbejdsbetingelser på grund af den høje sociale status som mange af deltagerne i forbrydelserne nyder.
Forfatter: Jim Højbjerg
Ill.: Søren Klok
98 sider
Forlag: Turbine
Udg.: 18.02.2013
4 glober
Jan Vandall