I en landsby i Westerwald ved Rhinen lever Luise og hendes venlige, dysfunktionelle familie. Det trygge midtpunkt i familien er Selma, Luises farmor. Selma nyder stor respekt i det lille samfund, og når hun drømmer om en okapi, er der en der dør indenfor de næste 24 timer. Det ved alle i landsbyen, og i et døgn står tiden stille, mens landsbyboerne afventer dødsfaldet. 24 timer senere ånder alle lettet op, undtagen den gamle bondemand Häubel der syntes, at det var på tide at forlade denne verden.

Men netop som alle har åndet lettet op og trukket deres afskedsbreve tilbage sker ulykken, og der er en der må lade livet.

I romanens anden del møder Luise Frederik, der er buddhistisk munk i Japan. Både afstand og religion komplicerer forholdet betydeligt, men derfor er der stadig tale om kærlighed.

Romanen vrimler med sære personligheder, den fordrukne jæger der har lænkehunde og mishandler sin søn. Han er tæt på at myrde et menneske, og så er han selv i farezonen, fordi nogen har savet i hans jagttårn. Der er også Optikeren der har elsket Selma i mange år, og Luises mor der i ti år højlydt har diskuteret med sig selv hver dag, om hun skulle forlade sin mand, Luises far. Desuden er der Luises far:

‘Altså, jeg tror, at Deres far rejser så meget, fordi han leder efter sin egen far.’

‘Men han er jo død.’

‘Det er jo netop det praktiske, så kan man lede efter ham overalt.’

Midt i tragedier og mordforsøg er der også humor, menneskelighed og varme.

Hvad man kan se herfra

Mariana Leky

Oversat af Maj Westerfeld

307 sider

Forlaget Olga

Udgivet: 2019

Birte Strandby