Børnebog for de helt små. Bogens hovedperson, en pige, har et problem med sin hund, Flæske. Flæske tror ikke på op, så når pigen kigger op i himlen og taler om, hvad hun kan se af fugle, lykkedrager, grønne marsbørn og flyvende grise, så kigger Flæske til siden eller ned i jorden for at betragte snegle, mariehøns, myrer og sten. Indtil det en dag begynder at regne, så kigger Flæske op og ikke nok med det, han begynder også at flyve. Pigen skriger efter Flæske, at han skal komme tilbage, men Flæske kommer ikke ned, men fortsætter flyveturen.

En smuk historie fra en verden, der ikke rigtigt tror på voksne men med stor selvfølgelighed på marsbørn og flyvende grise, skønt pigen indrømmer, at flyvende grise ser man ikke hver dag. I overensstemmelse med det lille barns verden har dyr personlighed, og Flæske er venlig og tænkende, men ikke talende. Han forstår hvad hans menneske siger, men kommer ikke nødvendigvis, når hun kalder – for når ’man oplever noget spændende, bliver ens ører mindre.’

Fine helsides illustrationer af grønt græs og klar blå himmel – også når det regner. Dyrelivet er rigt og tegnet i en streg der i barnligt symbolistisk sprog komplementerer teksten.

En god bog at læse med de yngste behageligt blottet for voksenverdenens irrationalitet og den ikke altid lige vedkommende konkurrencementalitet. Der er heller ingen forældre eller søskende, der skal leves op til, men alene det ene projekt: At få Flæske til at tro på op – og så i øvrigt tackle, at han flyver væk, så snart han opdager op.

Zenia Johnsen

Hunden der ikke troede på op

Illustreret af Kamila Slocinska

32 sider

Turbine

Udgivet: 17.11.2011

Birte Strandby