I en tid hvor kriserne står i kø, og politikerne bruger alt krudtet på at svine hinanden til op til folketingsvalget, er uforpligtende, morsom underholdning en sand gave.

Hovedperson og jeg-fortæller er Pjoklederen. Navnet er hans hunds fortolkning af sit menneskes lederrolle. Hunden er Madstiff – frit efter racebetegnelsen, og den tredje i deres lille husholdning er skaden Knud. Pjoklederen er forfatter. Han bor med sit charmerende menageri i Spanien, men beslutter sig for at flytte tilbage til Danmark. Her får han en bolig på Sankt Lolland ved et gods der tilbyder boliger til ikke-anerkendte kunstnere.

Måske har Per Lau Jensen ladet sig inspirere af sin barndoms nabo, Finn Søeborg. I hvert fald er humoren allestedsnærværende i Hund og andre forhindringer, og man kan samtidigt nyde en kritik af samfundet, herunder en heftig kritik af det kommunale bureaukrati, som Søeborg i øvrigt også kritiserede i stort set alle sine bøger. At flytte fra Spanien til Danmark giver uventede problemer med den kommunale forvaltning:

Du har boet 14 år i udlandet, og udlandet er et meget farligt sted.

At komme igennem systemet er et sandt forhindringsløb. Til gengæld forventer kommunens kulturafdeling, at han gratis holder foredrag. Den efterfølgende diskussion kunne være inspireret af Mathilde Walter Clarks En berømt frokostpose, men i Pjoklederens tilfælde kan man lære, hvordan man får borgmesteren til at indvie en carport.

Vores hovedperson taler med sine dyr, som mennesker taler med hinanden, og ikke blot egne dyr men også andres hunde, slanger, ugler,  gråspurve. Tydeligvis ligger dyr ikke under for menneskelige konventioner om høflighed, og det giver fine konversationer, der effektivt forhindrer Pjoklederen i at få for høje tanker om sig selv og sin litterære virksomhed.

Pjoklederen render ind i flere vanskeligheder, både med de danske myndigheder, med de mange dyr, han omgås, og med de mennesker der ikke tror på, at dyr taler. Humor og samfundskritik er ikke helt nok til, at man kan læse romanen i et stræk, men den fungerer fantastisk i mindre bidder.

Hund og andre forhindringer

Madstiffen, Bølleschæferen og Pjoklederen

Per Lau Jensen

310 sider

Superlux

Udgivet: 2022

Birte Strandby