Fem små historier om dyr der havner i krise og overvinder den – oftest med gode venners hjælp.

Bien Bitina er den første der har problemer. Hun kan ikke flyve!. Hun er til gengæld ret god til breakdance, men det er ikke en kompetence der vurderes helt så høj i biernes verden. Heldigvis har hun gode veninder der ved, hvordan man lærer den vanskelige kunst. Ved hjælp af et produkt fra menneskenes verden, får de arrangeret en træning, hvor Betina lander på et viskelæder, når flyvningen går galt – og dette specielle viskelæder fungerer som en trampolin, så Betina ryger op i luften igen. Slutningen er lykkelig og en anelse sentimental.

Der er også historien om Karla, elefanten der blev holdt udenfor. Hun har også venner der fikser problemet, og en særlig veninde der ikke kan lide, at nogen bliver holdt udenfor. At hun så er en cirkuselefant der kan stå på rulleskøjter – og i øvrigt forelsket i en bjørn, er blot et ekstra krydderi på en fortælling om ensomhed og fællesskab.

Alle implicerede dyr har eksemplarisk moral. Senere møder vi en struds, der elsker at hjælpe andre, og edderkoppen Esben redder ligefrem et liv. Her er ingen rigtige skurke, men dog en enkelt utilfreds græshoppe der taber i en konkurrence. 

Illustrationerne fylder meget, dyrene er runde, storøjede, farverne pastel. Bogen er ret teksttung, sproget svinger mellem rapt og lidt for sødt og fortællingerne fantasifulde med risiko for havne i det blødsødne. Teksten kan læses for de seks-syv årige, men med en voksen fortæller vil også de yngre børn kunne få del i historierne.

Humlebien, der ikke turde flyve – og andre dyrevenner

Preben Steen

Illustreret af Emma Habekost Jakobsen

36 sider

DreamlLitt

Udgivet: 2023

Birte Strandby