Spændingsroman, den tredje i serien om Bjørnebanden med vicepolitikommissær Bjørn og hans kollega Vera.

Susanne, der har gigt og står i venteposition til at få førtidspension, får overraskende tilbudt en indbringende loppetjans, der vil forbedre hendes kår væsentligt. Hun skal blot medbringe en lille buste af H. C. Andersen, når hun går på arbejde. Enkelt og ufarligt. Eller, det er det så ikke, viser det sig. Pludselig dukker bevæbnede mænd op i hendes hjem, og hun bliver truet på livet, men det lykkes hende at gemme sig, indtil politiet dukker op. Helt så heldig er hendes kontaktmand ikke, og han er ikke den eneste, de skruppelløse banditter får ram på.

Vera, der grundet stress har været på orlov fra sit arbejde i politiet, kommer i besiddelse af busten, der i øvrigt er sat til salg på eBay. Hun tager den med hjem for at undersøge den, og kort efter opsøges hun og kollegaen Mikkel også af potentielle mordere. Heldigvis forstår Mikkel at agere og reagere, når nogen peger på ham med en maskinpistol. De sidste sider før opklaringen er præget af spænding, blodtab – og forsoning.

Bjørnebandens medlemmer er med alle deres privatlivsvanskeligheder tæt på hverdagen, og bipersonerne er fremstillet som rigtige mennesker, når undtages et fantasifoster af en anmelder, der har gjort skrivning af anmeldelser til en pengemaskine! Han er en skidt karakter og de fleste af hans aktiviteter ligger i gråzoneterritorium.

Politiets arbejde og PETs senere overtagelse virker nogenlunde realistisk. Til gengæld må man imponeres over, hvor forrygende hurtigtænkende visse kvinder bliver under pres, og Veras held i en af spændingsscenerne ligner en feberredning – en deus ex machina – fra forfatterens side.

Hovedløst

Christian J. D. Dirksen

266 sider

Genspejling

Udgivet: 2013

Birte Strandby