En højtlæsningsbog udgivet i anledning af 20-året for FNs Børnekonvention skrevet af informationschef i Institut for Menneskerettigheder, Klaus Slavensky.

Titlens bænk er den bænk hvor bedstefar fortæller historier for sit barnebarn. Det er ikke eventyr, men historier fra den realistiske dyreverden: Nå, men du er jo også stor nok til at høre sandheden, selv om den grusom…

Og så fortæller bedstefar om hierarkiet i hønsegården, der er lige ved at dræbe den hvide høne, om pindsvineungen der lever livet farligt, om sælungen Selma der har en å for sig selv, men hvis liv ender tragisk. I det hele taget er der megen tragedie i disse fortællinger, barnebarnet skræmmes gang på gang, men skal alligevel høre historien færdig. Og ender med at fortælle bedstefaren en farlig historie om en drage. Mellem fortællingerne snakker bedstefar og barnebarn, cykler og spiser is, så den gode stemning opretholdes.

Illustrationerne signalerer ren Carl Larsson idyl og dyrebillederne er gode – og let nuttede. Det giver en lidt mærkelig kontrast til de brutale fortællinger, og på indersiden af omslaget er der en plasticlomme med en hvid hønsefjer – påført lidt blodrød maling, så realismen kan trænge igennem, hvis man ikke har fattet verdens brutalitet tidligere.

Det er en barsk bog for voksne, men for børn der måske har hørt om ulven, der fik maven skåret op og fyldt med sten, heksen der blev skubbet ind i ovnen eller musen, hvis storebror blev ædt af en kat, er det måske blot et fornuftigt billede af livet, som det ser ud også selv om det er garneret med idylliske billeder.

Hønselortebænken

Forfatter: Klaus Slavensky

Illustreret af Brian Pilkington

208 sider

Forlaget Andedammen

Udgivet 20.11.2009

Birte Strandby