Hvad er fællesnævneren for Den kroniske uskyld, Fagre voksne verden og Lærerinden af Bo Widerberg? Svaret er et seksuelt forhold mellem en ung mand og en moden kvinde, og der er et yderligere fællestræk mellem de to førstnævnte: Den modne kvinde har ingen skrupler. Det samme kan man ikke sige om Lærerinden, eller om hovedpersonen i Julie Clausens Hjerterdame der er dybt tynget af sine skrupler, længe før forholdet begynder at ligne et forhold.

Emma har altid været pæn og pligtopfyldende. Hun har netop efter endt uddannelse fået sit første voksenjob som underviser på et gymnasium. Hun har været kæreste med Thomas i 10 år, og hun har styr på tingene. Måske kniber det lidt med at fastholde elevernes interesse i timerne i oldtidskundskab i 3. g. Til gengæld får hun en af elevernes ubetingede opmærksomhed på en bar efter rigelig indtagelse af alkohol. Umiddelbart genkender hun ham ikke, men ugen efter dukker han op i hendes 3. g og ønsker at skrive sin AT-opgave hos hende. For vores regelrette hovedperson er det helt skævt, og hun forsøger at fortrænge ham; men samtidigt er der knuder i hendes parforhold, og Emma må tage hele sit liv op til revision.

Det lyder måske trivielt, men portrætterne er autentiske. Emmas kontrollerede adfærd understreges af rutiner og stadige selv-påmindelser om den rette opførsel, og trods selvcensuren har hun et ironisk overblik og en humor, der tillader både hende selv og læseren at grine midt i al panikken.

Hjerterdame en en indre dannelsesrejse, en kærlighedsroman og en diskussion om hvorvidt man kan holde så meget fast i vanerne og trygheden, at man glemmer sig selv. Det er et vigtigt spørgsmål, her pænt indpakket i underholdningens tiltalende formidling.

Hjerterdame

Julie Clausen

264 sider

Turbine

Udgivet: 2020

Birte Strandby