Vi kan alle få brug for en hjælpende hånd, og i Hella Joofs lille novellesamling kommer hjælpen oftest i form af en engel. 

Den første er hjemmehjælperen Ramona. Hun er ansat i kommunen, og hendes resultater er fantastiske. Jeg-fortælleren beder hende om at flytte ind hos sig sekunder efter, at de mødes. Og det gør Ramona. Og fortællerens helbred bliver bedre, den mand hun havde opgivet dukker op igen, og livet bliver bedre, også efter at Ramona er forsvundet ud af det igen. Som en bonusinfo får læseren at vide, at vinger sidder på fødderne.

En anden fortælling handler om den evigt frysende Carsten, søn af forældre, hvis religiøse overbevisning befaler dem ikke at sætte varme på huset eller sørge for, at deres søn har en frakke. Her er det fortælleren der er helten og overlader en gammel frakke til Carsten. Som om tilværelsen ikke var hård nok for forfrosne Carsten, der tilbringer de fleste af sine vågne timer ved radiatoren på skolebiblioteket, så bliver hans forældre skilt. Det er en brutal og bitter skilsmisse for Carstens mor, da Carstens far finder sammen med ejeren af et solcenter, og det går stærkt ned ad bakke i det store hus, hvor der aldrig er tændt for varmen. Men selv en katastrofal barndom kan resultere i et godt liv.

Det er søde, humoristiske fortællinger, og der er heldigvis masser af engle, så karaktererne ikke bliver alt for ulykkelige. Det kniber lidt i historien om Robin, der er et døende barn på et sygehus. Det er her, man skal huske at finde et Kleenex. Ellers har man indtryk af, at Hella Joof for en stor del fortæller om sit eget liv, og det er fint nok, let læsning og behagelig underholdning.

Bogen er forsynet med Anna Jacobina Jacobsens søde og sommetider spooky billeder, der når det handler om mennesker ofte har en lighed med Otto Dickmeiss’ illustrationer.

Hjemmehjælperen Ramona

og andre engelige væsener og væsentlige engle

Hella Joof

Illustreret af Anna Jacobina Jacobsen

200 sider

Lindhardt og Ringhof

Udgivet: 2021

Birte Strandby