Ilse Sand, der er psykoterapeut og tidligere sognepræst har skrevet en lang række bøger herunder Sig hej til din skam, Savner du én?, Værktøj til hjælpsomme sjæle. Bøgerne handler om selvhjælp, om at tackle sensitivitet og en del om spejling, anerkendelse og lytning.

I Hjælp dine nærmeste drejer det sig om, hvordan man udviser omsorg for sine nærmeste og hjælper dem med at få kontakt til den sorg, der er svær at tackle alene.

Bogen koncentrerer sig om at udvikle hjælpekompetencer og lære at spørge uden at virke for anmassende, hvilket er lidt af en kunstart. Ikke mindst fordi der er en risiko for, at man måske i stedet bliver den ventil, der gør at den ramte person kan leve med en ellers barsk hverdag – for eksempel et dårligt, nedslidende job.

At læsse sine følelser af og se dem spejlet hos en anden er der stor aflastning i på kort sigt. Men hvis det er det eneste, der sker, leder det ikke nødvendigvis til nogen forandring. Måske bliver den, der læsser af, i stedet afhængig af den, der lægger øre til.

Hjælpen skulle helst være andet og mere. I nogle tilfælde handler det som så ofte i psykoterapien om at lytte, spejle, anerkende, men man skal være opmærksom på, at hvis personen er midt i en skilsmisse eller et jobskifte, vil der næppe være overskud til et større sorgarbejde.

Ydermere skal man vurdere – og det leverer Sand også redskaber til – om der er risiko for selvmord og dermed behov for professionel hjælp,

Hvis det ikke er tilfældet, så kan man som familie eller ven til den ramte med fordel læse bogen og yde sin hjælp. De nærmeste har flere fordele i forhold til de professionelle:

• De kan tilbyde at være der mere end en time om ugen.

• De kender måske  familie og omgivelser og kan se sammenhænge, som en professionel vil være lang tid om at få øje på.

• De kan tilbyde kropslig omsorg, som for eksempel fodmassage, beroligende berøringer, knus og kram.

• Måske holder de oprigtigt af den ramte – og vi ved, at kærlighed er den stærkeste helbredende faktor, vi kender.

Og måske har de meget livserfaring og et fornuftigt overblik.

Man kan indlede samtalen med at fortælle noget om sig selv, og i øvrigt benytte sig af åbne spørgsmål. Desuden er spejling godt, fordi det bekræfter den ramte i, at hun (han) er blevet hørt. Lytning og anerkendelse er også væsentlige redskaber her, og der er muligheder for at afdække skam og eventuelle leveregler og værdier der er med til at komplicere tilværelsen.

Ydermere er der et kapitel om angst, og der er hjælp til at undersøge, om læseren/hjælperen virkeligt hjælper, og ikke mindst hvordan man får leveret det, der ikke er så sjovt at sige.

Generelt en fin lille guide til at bidrage til omsorg for medmennesker. Hvis man har læst Ilse Sand før, vil der nok være et par ting, man kan genkende. Men sproget er let, guiden let læst og logisk opbygget med inddragelse af gode eksempler.

Hjælp dine nærmeste

Sådan støtter du med samtaler, der virker

Ilse Sand

195 sider

Dan Psykologisk Forlag

Udgivet: 2022

Birte Strandby