Bogen er som undertitlen angiver: En personlig historie om kronisk tungmetalforgiftning og hvordan man bliver den kvit. Githa Ben-David får nogle ualmindelige symptomer, blandt andet hævede fødder, som hun bruger syv år på at undersøge hvor kommer fra, til hun sluttelig finder ud af at de må skyldes tungmetalforgiftning.

På denne rejse bliver forfatteren naturligt nok undersøgt på mange måder af læger og afprøver mange både konventionelle og ukonventionelle behandlinger og livstilsændringer. Hendes kroniske bly- og kobberforgiftningssymptomer forsvinder efter hvad hun oplever som en afgiftningsproces og hun er i dag rask.

Forfatteren undrer sig over at diagnosen ”kronisk tungmetalforgiftning” ikke findes i det danske sundhedsvæsen, ligesom hun undrer sig over en lang række hændelser der er sket i historien, som måske kunne skyldes medicinalindustriens og politiske interesser. Nogen kalder hende konspirations-teoretiker.

Under alle omstændigheder beskriver hun en stigning i autoimmune sygdomme, ADHD, autisme, depression, overvægt osv., som hun mener kan skyldes miljøgifte. Og hun beskriver mange forskellige kure og forslag til udrensning, helbredelse og lindring, de fleste som man kan foretage sig selv. Der er tale om alt muligt lige fra faste, juice, kaffelavementer og diverse eksakte ting man kan indtage indvortes eller smøre sig ind i udvortes, som hjælper mod diverse symptomer og over til sådan noget som at synge bestemte toner eller sige bestemte lyde og derved påvirke sin fysik i for eksempel hormonsystemet.

Mange vil nok finde denne bog lidt langhåret. Det generede mig under læsningen at forfatteren springer en del fra et emne til et andet og skyder med spredehagl, så det kan være svært at følge med. Men derudover er bogen skrevet i et godt sprog og den vil interesse dem der er interesseret i alternativ behandling og gerne vil læse om forfatterens erfaring udi dette. Hvis du kunne lide bogen Binyretræthed af James L. Wilson, vil du nok også synes denne er spændende.

Forfatteren vil gerne råbe lægerne op for at få ”Hjælp”, heraf titlen. Her tror jeg så at der skal noget mere rationelt og smalt til, da hun breder sig ud over rigtig meget og har mange påstande og ængstelige tanker om alt muligt, for eksempel også stråling fra de automatiske aflæsere af EL-målere til mammografi-apparater og Round Up. Det er for mig helt umuligt at tage stilling til alle de argumenter og undersøgelser, der nævnes. Men et eller andet sted også befriende at man trods alt stadig kan tænk sine tanker og skrive en bog derfra, hvor ens verden går. Det giver lige netop en personlig beretning.

Hjælp

Githa Ben-David

301 sider

Gilalai

2018

Gitte Sander