Den veganske bølge skyller forsat ind over os. Flere og flere modne forældre oplever, at deres børn dropper kødet til fordel for det plantebaserede valg. Men hvad kan man så servere? Dén oplevelse har afstedkommet kogebogen ”Hjælp! Min søn er blevet veganer”. Som mor til Magnus, der blev veganer, og erfaren kogebogsforfatter har Annette Søby valgt at skrive en vegansk kogebog, der henvender sig til andre novicer udi det grønne. Med sig til projektet har hun haft sin søn Magnus, datteren Ida-Marie, sin søster Benedicte og niecen Hannah. 

”Hjælp! Min søn er blevet veganer” præsenterer sig som en håndsrækning til andre modne forældre, der pludselig står foran opgaven at skulle tilberede vegansk hverdagsmad. I forordet fortæller Annette, at den plantebaserede udfordring var kæmpestor, men at hun hurtigt opdagede at det grønne køkken bød på spændende muligheder. I bogen har hun både valgt at præsentere hovedretter, frokostretter, salater og tilbehør. 

Bogen er først og fremmest en kogebog. Det er ikke her, du vil kunne få indblik i det veganske spisekammer. Selvom det er en bog til nybegyndere udi det veganske køkken, forudsættes det b.la. at du har tjek på råvarer og ernæring. Alternativt må du søge indsigt andetsteds. Her kan du til gengæld få massevis af gode og gedigne opskrifter på vegansk hverdagsmad. Jeg studser lidt over, at den veganske term ikke defineres. Mon ikke det ville være nyttigt at præcisere, at vegansk madlavning betyder mad uden kød, fisk, fjerkræ, æg, mejeriprodukter, honning og gelatine etc. jf. at der ikke må indgå animalier. 

Opskrifterne tæller alt fra lækker lasagne, fancy burrito bowl, klassisk julepostej til spicy linsesuppe der vil gøre sig godt, når efteråret melder sin ankomst. Der er med andre ord alt fra genkendelige mormorretter i grønne klæder til lidt mere moderne mad med et kødfrit tvist. Fælles for opskrifterne er, at de virker relativt enkle og ligetil. Indkøbslisterne er ikke meterlange. Hist og pist vil du nok få lyst til selv at skrue op for flere krydderier og smagsgivere, da det grønne køkken om noget er afhængigt af det. Annette Søby og hendes familie disker op med en bred vifte af indbydende opskrifter, der er meget varierede i deres udtryk og indhold. Retterne baserer sig på masser af grøntsager og bælgfrugter. Annette Søby går udenom køderstatningsprodukter. Der anvendes tofu og seitan, som er to naturlige og sunde planteproteiner, der stammer fra Asien. 

Alle opskrifter er præsenteret med foto, som giver et udmærket indtryk af den pågældende ret. Jeg kunne måske ønske, at forfatteren også havde valgt at præsentere hver ret med et par ord. Men under alle omstændigheder formår Annette Søby at formidle et flot potpourri af vegansk hverdagsmad, der er i øjenhøjde med familien Danmark. Her får du en enkel, men fin brugsbog.

Med ”Hjælp! Min søn er blevet veganer” får læseren en hjælpende hånd i tilfælde af at et familiemedlem eller en gæst måtte ønske kødfri mad. Bogen vil også være til fin inspiration for alle, der blot påtænker at indføre en grøn ugedag eller to. De kødfrie fristelser vil gøre godt for alle og Annette Søby formidler opskrifterne så det er let at gå til. 

Hjælp! Min søn er blevet veganer

Forfatter: Hannah Wilson et al.

Forlag: Forlaget Mellemgaard

204 sider. Indbundet.

Udgivelsesdato: D. 21. 5. 2021.

Anmelder: Nønne Lønne Votborg