… et midnatsæg var det niende æg i en bakke med tolv, og når man spiste det niende æg med en rød plastikgaffel, blev onde drømme gode.

Den forunderlige og overraskende fortælling om, hvordan Karl og Vida kom Danmark rundt i jagten på Valdemar den Stores kongekrone (og hvordan lidt finsk magi holdt genfærd på afstand).

Karl og Vida bor i Borgergade i København sammen med deres forældre. Deres forældre har planlagt at male lejligheden i sommerferiens sidste dage. Men børnene reddes af deres politisk ukorrekte og pædagogisk vellykkede farfar, der kommer i sit gamle folkevognsrugbrød med katten Mogens for at tage børnene med på kanotur på Isefjord. Forældrene er ikke sikre på, at det er en god ide, men det er børnene.

På Isefjord fanger Vida en flaske fra 1157 med et skattekort der viser vejen til Valdemar den Stores krone, og dermed begynder en skattejagt rundt i hele landet. Det er ikke uproblematisk, for der er en god mulighed for at støde ind i baron von Flottenheimer der har været død i 900 år, men stadigt leder efter kronen. 

Efterhånden får de tre og katten Mogens fundet frem til dele af kronen. De har nogle uheld, især når de skal forsvare sig mod personer, som de mener er von Flottenheimer, og farfar har det virkeligt dårligt med, at han ved en misforståelse kommer til at angribe en dansk biskop.

Bogen er flot og farverigt illustreret, og man kan både nyde udsigten fra toppen af Ribe Domkirke og desuden se, at der i Limfjorden findes sæler, delfiner og havfruer. Den lille gruppe i folkevognsrugbrødet besøger en lang række danske byer og lokationer, og der er gys og ny viden overalt. 

– Jeg fylder snart otte år, og så må jeg få huller i ørerne, hvor gammel er du?

– Jeg er ni hundrede år gammel.

– Okay, så må du også få huller i ørerne.

Historien om kongens storetå

Bjarne Reuter

Illustreret af Ulla Seeberg

112 sider

Gyldendal

Udgivet: juni 2022

Birte Strandby