Dette er beretningen om Greta Thunberg, og hvordan hun begyndte med sin Skolstrejk för klimatet i august 2018 efter den varmeste sommer i 262 år. Hendes bekymring var kommet gradvist, den var begyndt i otteårsalderen og siden blev den ledsaget af forundringen over, at ingen gjorde noget, og at medierne prioriterede alle mulige andre emner, skønt klimaproblemerne blev mere og mere presserende.

De første dage sad Greta alene foran Rigsdagen, men rygtet om strejken bredte sig, og den 15. marts 2019 strejkede man for klimaet i 123 lande i mere end 2.000 byer. For Greta udviklede det sig til TED-talks og til interviews i The Guardian og The New Yorker.

Det var Gretas mål at få opmærksomhed om klimaet, og man må sige, det er lykkedes, omend handlekraften blandt verdens politikere er noget svingende. Greta er ikke den første, der har råbt op. Romklubbens projekt om menneskehedens truede position: Grænser for vækst er fra 1972, Brundtland-rapporten er fra 1987, og andre unge før Greta har også været på banen. Men lykkeligvis ser det langt om længe ud til, at politikere reagerer.

Historien om Greta er skrevet for børn og unge. Den er nydeligt illustreret, men har på sine steder nogle unødvendige forenklinger. Eksempelvis præsenteres FNs generalsekretær, António Guterres, som en mand der ‘bestred et ekstrem vigtigt job’.

Bagerst er der en liste over links til tekster og taler, en ordliste (med ord som parlament, Nobels fredspris, atmosfære) samt forslag til, hvad vi selv kan gøre for klimaet: Begræns brugen af bil, spar på el, vand og varme, styr forbruget. Her er intet nyt.

Historien om Greta

Du er ikke for lille til at gøre noget stort

Den uofficielle biografi om Greta Thunberg

Valentina Camerini

Illustreret af Veronica ‘Veci’ Carratello

Oversat af Thorvald Lygum

104 sider

mellemgaard

Udgivet: 2019

Birte Strandby