Anna og Uffe bor hos deres far på godset Gjorslev. Her bor også børnenes farmor, kammerherreinden og en talende sort kat, der optræder i forskellige udgaver.

Anna opsøges af et kvindeligt spøgelse, der kalder på Trud. Først er det rigtigt uhyggeligt, men så synes Anna, at det er synd for spøgelset, og den mystiske sorte kat fortæller hende, hvorfor spøgelset er ulykkeligt. Far ler af sit fantasifulde barn, men kammerherreinden har fuld forståelse for et spøgelse, der ikke kan finde hvile, før hun har fået svar på sit spørgsmål.

Det bliver ikke det eneste spøgelse Anna træffer, ligesom Uffe når at møde nogle af de ganske mange gengangere, der holder til på godset. Der er et spøgelse fra vikingetiden, der er en af Erik Klippings mordere, andre har været samtidige med Margrethe den første, og den yngste er en angrende stikker fra 2. Verdenskrig. Anna har et talent for at mærke spøgelserne, og hun er i stand til at hjælp dem videre til den endelige hvile.

Kontakten med spøgelserne medfører fund af forskellige skatte – der ganske vist alle skal afleveres til nationalmuseet, men de udløser dog en løsesum. Og far har jævnligt brug for tilskud til driften af gården, der hele tiden truer familiens økonomi. Og det er ikke de eneste trusler, der er også krybskytter på godset.

Himmelborgens hemmeligheder opfører sig hovedsageligt som en traditionel børnebog, ungerne lever et almindeligt liv – bortset lige fra spøgelserne, der giver en fin mulighed for både et lille gys og en bid Danmarkshistorie – spændende præsenteret, så det giver lyst til at læse videre.

Charlotte Blay

274 sider

Turbine

Udgivet: Oktober 2014

Børnebog

Birte Strandby