Roman om Benedicte der har det som blommen i et æg, en klaustrofobisk tilværelse. Det sære er, at forældrene er lidt af et dream team, omsorgsfulde, inddragende, sjove. Benedicte beskriver selv sit problem som en mand der stadigt forfølger hende og fortæller hende, at hun er forkert. Og Benedicte kæmper for at være den søde pige, ægte velopdragen, sådan en der altid husker at sige tak og opføre sig pænt. Hvis hun ikke gør, så har hun en tante der nok skal irettesætte hende, og der hviler et pres på hende fra omgivelserne fra mælkemanden til musiklæreren.

Vi møder Benedicte første gang, da hun bliver storesøster til Clara. Benedicte er seks år gammel og glæder sig meget til at få en lillesøster, måske den mest ægte følelse hun viser.

Første del er klip fra Benedictes barndom, og dernæst dukker hun op som 21-årig. Hun er i Paris. Her møder hun Halfdan der også er fortæller i denne del af romanen. Siden finder vi den 32-årige Benedicte der er gift og har en datter – og hvor de andre Benedicter var søde piger med lavt selvværd, så er det den ældste Benedicte der får de virkelige problemer.

Den lille bog har flere små historier fra Benedictes barndom, og der er mange stemningsbilleder. Der er også udmærkede muligheder for fortolkning, men det kan godt være vanskeligt at få øje på den røde tråd. Man finder aldrig helt ud af, hvad Benedictes problem er udover måske en uddateret konflikt med et gammeldags kønsrollemønster. Eller et barns uimodsagte fortolkning af omverdenens voldsomt store forventninger.

Himlen er min

Charlotte Grøhn Matthiesen

136 sider

skriveforlaget

Udgivet: 2018

Birte Strandby