Denne lille fine bog handler om hestemassage. Forfatteren er adfærdsbehandler, men fandt efter sin uddannelse ud af, at hvis man skulle behandle problemadfærd, lå der ofte nogle fysiske skavanker under, som man med held kunne afhjælpe før eller samtidig med adfærdsbehandlingen. Derfor har hun uddannet sig i udlandet i massage og andre behandlingsformer til heste.

I bogen gennemgås de overordnede dele af hestens anatomi, som er nødvendige for at kunne begynde at massere en hest. Det vil sige knogler, ligamenter, muskler og sener, og de vigtigste muskler gennemgås mere grundigt. Man lærer hvordan man lokaliserer muskelspændinger hos en hest, og dernæst hvordan man med hænderne forbereder sig til og udfører selve massagen. Man lærer også om de forskellige massagegreb, og hvor på hestens krop de kan bruges henne, man lærer om sadlens betydning, samt om hvornår man ikke skal massere. Sluttelig gennemgås en struktur for en hel hestemassage.

Bogen er velskrevet, lige til at gå til og kan læses af alle. Illustrationerne er gode, præcise  og forståelige, om end opsætningen af bogen kunne vinde ved en mere professionel hånd.

Om man så efter at have læst bogen er i stand til at udføre en hel hestemassage kan man godt sætte spørgsmålstegn ved, men man har i hvert fald mere viden om hesten , som kan ligge en grund for at begynde at se på sin hest med nye briller og måske begynde at massere lidt selv. Man får en større forståelse for hvor og hvad man skal mærke efter og hvad man skal være opmærksom på og vil være bedre til at vurdere muskulære symptomer.

Indenfor lignende behandlingsformer til mennesker har vi mange forskellige retninger, og det er svært at tage stilling til om selve måden man her masserer hestens muskler på, er den mest givtige for heste. Men der er taget stilling til mange elementer af massagen og det er helt sikkert at forfatteren har en stor omsorg for hestene og ønsker at levere den bedste behandling til dyret.

Herudover har forfatteren hele tiden har massørens arbejdsstilling in mente og har kommentarer til hvordan de enkelte øvelser kan udføres, inklusive de strækøvelser bogen slutter af med, således at massørens anatomi også kommer i betragtning.

Der findes kun to bøger om hestemassage på dansk, så derfor er denne bog selvfølgelig relevant og nødvendig for alle der interesserer sig for massage af heste.

Man kunne jo anskaffe sig den sammen med bogen ”Den smidige hest”, som også er lidt i den boldgade, bare med strækøvelser, samt ”Propriotræning”. Så er der i hvert fald lidt basis for at hjælpe hesten på vej muskelmæssigt.

Hestemassage

Bettina Hvidemose

92 sider

BoD

2014

Gitte Sander