En saftig historie af nordmanden Ola Bauer, der døde i 1999.

Romanen fra 1992 handler om en familie, der ikke er en familie. Tom er født i 1941. Hans far blev likvideret for at arbejde for tyskerne, og manden hvis gruppe likviderede ham, Munken, er reservefar for lille Tom.
Lister, Toms mor, maler, men kun det smukke, det grønne, solen og en bonde. Hun er ophøjet egoist – Listers… stramme hårknude var lysår borte og havde aldrig repræsenteret nogen form for tryghed – og hun er aldeles upåvirket, da hun efter krigen bliver klippet korthåret som straf for sit forhold til en nazist. Med til Listers husholdning hører også Robert, Norges højest dekorerede swingpjatte, der har fløjet Spitfire under krigen.

Synsvinklen er Toms, og han formidler naivt og farverigt sine observationer af Listers seksuelle aktiviteter med Robert og hendes afvisning af Munken, som Tom elsker.

Da Tom er 10 år gammel, flytter Helga – en valkyrie fra Island – ind i huset. Hun er stor, lys og stærk og har en voldsom tiltrækning på mændene i husstanden, store som små. Robert forsøger flere gange at voldtage hende, men Tom redder hende, den ene gang ved at bide Robert i hånden. Tom forventer at han selv bliver manden i Helgas liv, men da Munken dukker op, sker der en ny kemisk reaktion, og Tom må vælge mellem følelserne for sin far-erstatning, og for den kvinde han sandsynligvis aldrig får.

Romanen svulmer af fascinerende metaforer. Roberts effekt på kvinder beskrives som en Spitfires kamp mod to tyske bombefly, og Helga fremstår næsten som en naturkraft.

Hestehovedtågen

Ola Bauer
Oversat af Jannie Jensen
309 sider
Batzer & Co.
Udgivet: 2013

Birte Strandby