Noveller og digte for unge fra 12 år og op skrevet af mange forfattere herunder en del prisbelønnede.

Wikileaks whistleblower Chelsea Manning bidrager også med et indlæg. Hun er idømt 35 års fængsel for at have røbet militære hemmeligheder til Wikileaks i 2010. Manning bidrager til antologien med et interview foretaget af Amnesty International. Interviewet handler om Mannings tid i militæret som udsending i Iraq og hendes oplevelse af uoverensstemmelser mellem officielle demokratiske hensigter og de konkrete mindre officielle handlinger både i forhold til militæret og i forhold til den amerikanske regering.

Begrebet frihed er tolket bredt (man fristes til at skrive frit). Flere af novellerne har meget positive slutninger, måske netop for ikke at tage illusionerne fra unge læsere. Således A Suicide Bomber Sits in the Library af Jack Gantos, der fortæller om en ganske ung, meget overbevist selvmordaktivist, hvis hele tilværelse bliver ændret fordi han skal opholde sig på biblioteket, mens han venter på det opkald der skal hjælpe ham og andre ind i den næste verden. Man kan lære meget af at gå på biblioteket.

Sita Bramashari har fat i en anden form for frihed med sin novelle Stay Home. Niyas far er død, og hendes mor har været næsten lammet af sorg siden. Hun har ikke kunnet noget, ikke deltaget i noget, og hun går ingen steder udover til lægen, og kun sammen med Niya der fungerer som tolk. Nogle dage er Niya nødt til at blive hjemme fra skole, hendes karakterer er blevet markant dårligere, og hun er isoleret socialt. Situationen bliver stadigt mere presset, men så sker der noget. Novellen kan minde om Martha Christensens Mor er ikke hjemme.

En anden novelle School of Life af Elizabeth Laird handler om Katya, der lokkes af en falsk onkel med forbindelser til et trafficking-netværk. Katya bliver advaret, men sendes alligevel af sted som en vare der købes og sælges.

De fleste noveller rummer advarsler, moraler og gysere fra hverdagen, og for nogle gælder, at deres karakterer er lidt stereotypiske og handlingerne forudsigelige. Alligevel er der udmærket læsning, mange indlæg er meget velskrevne, og der er opråb til mennesker og regeringer.

Amnesty International

Chris Riddell, Neil Gaiman, Jackie Kay, Frances Hardinge, Al Kennedy, Christie Watson, Bryan, Mary Talbot, Sarah Crossan, Kevin Brooks, Tony Birch, John Boyne, Sita Brahmachari, Kate Charlesworth, Jack Gantos, Ryan Gattis, Matt Haig, Elizabeth Laird, Bali Rai, Tim Wynne-Jones, Sabrina Mahfouz, Liz Kessler, Amy Leon, Chibundu Onuzo, Chelsea Manning, Jules Carey

Here I Stand

Stories that Speak for Freedom

315 sider

Walker Books

Birte Strandby