Raymond Carver regnes til de helt store novelleforfattere. Mange af hans små historier er er rene miniaturemesterværker. På ganske få sider får han beskrevet situationer, mennesker og miljøer i al deres afslørede gemenhed.
Carver var en mand (død 1988) der tog sine spirituøse drukvaner yderst alvorligt. At drikke igennem er ikke for børn og tøsedrenge, så der blev dagligt pjasket seriøse mængder sprut på leversvampen. Onde tunger påstod at Carver kun skrev korte noveller, fordi han ikke kunne holde sig på det halvfulde stadie længere end seks-otte sider derefter opløstes resten i kontant festrus.
Om det var til trods for eller på grund af sit umådeholdne spiritusforbrug så efterlod denne lettere rustne sydstatspoet en perlerække af suverænen noveller.
i Her hvor jeg ringer fra er samlet de tre hidtidige udgivelser på dansk af Carvers noveller: Hvad taler vi om, når vi taler om kærlighed (1985), Nærhed og andre historier (1989) og En alvorlig samtale og andre noveller (2000).
Det er det fattige hvide Syden som Carver beskriver. Håbløse og fortabte skæbner der ofte bevæger sig mod afgrunden uden selv at vide af det. De følger konstant de samme rutiner der leder ind i en skarpt nedadgående spiral. Menneskene siger hinanden for lidt og kommer ikke hinanden ved. Andres problemer er noget man vender ryggen til og egne problemer lader man gerne stå til.
I den grumme 22 siders fortælling Så meget vand så tæt på har fire mænd fundet en druknet pige på deres fisketur. De har ikke haft travlt med at melde drabet til sheriffen, der skulle drikkes først. Konen har svært ved at acceptere den følelseskulde hendes mand har udvist i situationen. Langsomt bliver grøften bredere og bredere.
I Nærhed får en kvinde luft for de indestængte følelser mod eksmanden, men det hjælper ikke på tomheden i deres liv.
I Lidt godt bliver en dreng kørt ned på sin fødselsdag. Umiddelbart ser det ikke farligt ud, men snart glider han ind i coma og ret hurtigt svinder han ind i døden. Mens drengen ligger i coma ringer bageren der har laver fødselsdagskagen for at få den hentet, men samtalerne går i fisk og forældrene tager det som ondt drilleri. Ingen vil egentlig være onde i novellen, men resultatet af deres samtaler er alligevel uhyggelige.
Her hvor jeg ringer fra er noveller med bid og karakter. Det er god litteratur.
Raymond Carver
Oversætter: Johannes Riis
440 sider
Forlag: Gyldendal
Udg.: 24.11.2010
Jan Vandall