Det begynder heftigt. Carsten og hans gamle deling fra Afghanistan mødes til årlig genforeningsfest på en restaurant på Nørrebro. De hygger sig larmende, indtil de bliver afbrudt af skud fra et automatvåben ude fra gaden. Angriberen går ind i restauranten. De fleste når at reagere, men to fra delingen og en familie der også er til stede bliver ramt.

Angriberen viser sig at være afghaner, og han har noget at hævne fra dengang delingen opholdt sig i byen Dalahram. Det lykkes ham at slippe væk, og i en periode holder han lav profil, mens han brygger videre på sin hævnaktion.

De tilbageblevne fra Carstens deling mødes for at finde ud af, hvordan de får ramt på afghaneren. Og hermed begynder et større detektivarbejde. Heldigvis råder delingen over en computernørd, men i lang tid er de et skridt bagud i forhold til afghaneren, og der bliver gidseldrama, snigende angreb og åben krig mod en skruppelløs modstander.

Spændingen fungerer fint, men ellers er der flere ting der ikke er ganske overbevisende. Eksempelvis virker menig Morten påfaldende klodset i sprog og handling og dertil dårligt begavet; at han skulle være i stand til at agere minerydder forekommer næsten utænkeligt. Dernæst optræder en jurist fra toppen af kransekagen, der er så åbenlyst uærlig i sin embedsførelse, at han er svær at tro på.

Hele krimien har tydelige mandschauvinistiske træk. Om Carstens kone, Pernille, ved vi, at hun er en hot blondine, og at hun brokker sig, når ægtefællen forlader hjemmet. Både Pernille og den eneste anden kvinde med replikker i bogen optræder i typiske offerroller.

Generelt er der mange irritationsmomenter, men plottet er nogenlunde, og så afsløres det, hvem det er der køber citronmåner.

Thomas Makropoulos

Hemmelighedens pris

543 sider

Skriveforlaget

Udgivet: 2018

Spændingsroman

Birte Strandby