The Importance of Being Ernest

En tæt beretning om Hemingways liv og forfatterskab engageret fortalt og fortolket af Bo Tao Michaëlis

Hemingway døde i 1961 på et tidspunkt hvor hans berømmelse var på sit højeste. Han havde fået Nobelprisen i 1954 for Den gamle mand og havet. Den blev filmatiseret i 1958 med Spencer Tracy i hovedrollen. Ifølge Michaëlis og andre døde han også på et tidspunkt, hvor hans forfatterskab var ved at være slut. Det kneb med hukommelsen, og en medfødt psykisk lidelse samt for meget alkohol påvirkede det psykiske helbred. Men inden da nåede han vidt med sine værker og sin indflydelse på andre forfattere. I Danmark er det måske mest hos Tom Kristensen og Rifbjerg man kan se påvirkningen – og begejstringen for tyrefægtning. I USA ramte han blandt mange andre Raymond Chandler, Irwin Shaw og James Jones, hvilket især mærkes i de to sidstnævntes krigsromaner om mænd under pres. Men også Henrich Böll i Tyskland og Albert Camus i Frankrig læste deres Hemingway.

I smuk formidling hører vi om Hemingways krigsoplevelser fra blandt andet Den spanske Borgerkrig der siden bliver til baggrunden i hans roman Hvem ringer klokkerne for? filmatiseret 1943 med Ingrid Bergman og Cary Cooper i hovedrollerne. Med stor omhu får Michaëlis identificeret påvirkninger, venner og hustruer i Hemingways romaner, og vi får en præsentation af kunstnermiljøet i Paris, hvor også Gertrude Stein, Scott Fitzgerald, Joyce og Ezra Pound huserer.

Der er velkendte og mindre velkendte fotografier i bogen af Hemingways hustruer og af Hemingway selv, som han så ud og som han gerne ville fremstå.

Bo Tao Michaëlis

360 sider

Gyldendal

Udgivet: 29.04.2016

Birte Strandby