Det her er hverken eventyr eller fantasy, men en eventyrlig og lidt fantastisk roman – en børnebog? Tiden ligner tidlig middelalder, og umiddelbart kan man ane inspiration fra vikingerne eller de islandske sagaer.
Scenen er en dal delt mellem tolv huse/slægter. Husene nedstammer fra 12 krigere, der engang i fællesskab besluttede at nedkæmpe de overnaturlige og meget farlige vætter. Alle 12 døde under kampen, men vætterne kommer ikke længere ind i dalen – og beboerne kommer ikke udenfor dysserne, der beskytter dalen. De 12 huse har siden kampen levet i fredsommelighed. Det er dog ikke altid nemt, og til de fælles Forsamlinger mellem husenes overhoveder fyger det om ørene med plumpe pralerier og fornærmelser.

’Halli, det er for sent til pæne ord og smiger.’
’Udmærket’, sagde Halli. ’I så fald er du en bonderøv og et bredrøvet roefjæs, en halvhjertet grovæder og en helhjertet kujon…’

Halli er huset Svends yngste søn. Han er hovedperson men besidder langt fra heltens sædvanlige kvaliteter: Han er kortbenet og skulende, og han gør ofte dumme ting med katastrofale konsekvenser. Da hans onkel bliver dræbt, vil Halli hævne sig på huset Håkon. Det udvikler sig til mordforsøg og krig mellem husene, og for Halli og veninden Aud kulminerer kampen oppe hos vætterne.

Halli er et forfriskende alternativt bud på en helt, og Aud er ualmindeligt rapkæftet for en ung dame af høj byrd. Der er en fin humor, eksempelvis da Halli vælges til at stå for krigslisten på grund af hans særlige kriminelle erfaringer, og de meget nutidige dialoger giver en god kontrast til det eventyrlige drama.

Jonathan Stroud
Heltenes dal
Oversat af Kim Langer
394 sider
Carlsen
Udgivet: 29.07.2010

Birte Strandby