Historisk thriller der tidsmæssigt er anbragt i begyndelsen af Elisabeth den Førstes regeringstid. William Harley opsøges en nat af en bekendt, der overdrager ham en krønike, fordi han selv forventer at blive dræbt. Det viser sig, at krøniken indeholder en hemmelighed, der kan ødelægge alt for den engelske dronning, hvis den bliver afsløret. Ikke mindst fordi hun i den pågældende periode presses af Skotlands Maria Stuart, der som katolik har en del tilhængere i England.

Harley får i første omgang skjult bogen, men tages til fange, får sit hjem smadret og hans familie flygter fra London. Sammen med Rebecca, hustruen til den mand der gav ham krøniken, prøver han at løse gåden om, hvorfor krøniken har så stor betydning. Det bliver en lang søgen med en morder i hælene.

Både helte- og skurkeroller er fastlagt tidligt i romanen, og handlingen hviler især på krønikens gåde, mens selve jagten bliver ensformig og langtrukken. Den historiske baggrund er interessant, for eksempel omtales et forestående møde mellem Elisabeth I og konkurrenten til den engelske trone, Maria Stuart; et møde som Schiller har beskrevet i sit skuespil om Elisabeth, men som sandsynligvis aldrig har fundet sted i virkeligheden. Andre historiske begivenheder har indflydelse på handlingen, eksempelvis Jane Greys forsøg på at tilrane sig tronen og et oprør i York der blev slået ned under Henrik den ottende. Ikke mindst fascinerende er en ny og ikke underbygget påstand om, at Elisabeth ikke var Henrik den ottendes datter. Så historisk er der lidt guf at komme efter, men thriller-tilbøjelighederne er til at overse og voldsscenerne spændingsforladte.

James Forrester

Oversat af Lars Bøgenholt Pedersen

Jentas

Udgivet: April 2011

Birte Strandby