Søndag den 30. marts 1924, moderbesøgsdag, har Jane en fridag, så hun kan besøge sin mor. Hun har ingen mor, så i stedet er hun sammen med sin elsker.

Jane er tjenestepige, opvokset på børnehjem, elskeren, Paul, er overklasse. De har været naboer siden teenagealderen og elskende lige så længe. Deres forhold er udelukkende seksuelt, og det er ligeværdigt. Og netop denne dag skal Paul mødes med sin tilkommende, som han skal giftes med i løbet af kort tid. Det får ham ikke hurtigere ud ad døren, efter at han og Jane har elsket. Tværtimod bruger han denne dag rigtigt lang tid på sin påklædning, ikke på sin afsked med Jane. Jane ved godt, hvem han skal møde til frokost, og hvorfor det kan blive deres sidste møde. Derimod forstår hun ikke hans langsommelighed og omhu med påklædningen, der står i kontrast til hans tydelige mangel på interesse for at nå frokosten til tiden.

Med gennemført sanselighed vokser fortælling og historie ud af den ene dag, der bliver en omvæltning for Jane og hendes elsker. For Jane er det erkendelsen af … det brusende sus af muligheder hun står overfor. Det er den dag, der afgør hendes fremtid:

Hun blev forfatter. Hun blev otteoghalvfems. Hun levede længe nok til at opleve to verdenskrige, fire konger og én dronning.

Smukt formidles Janes tanker, de lange skygger fra første verdenskrig der rager ind over fortællingen og giver den en ekstra dimension, og ikke mindst hvordan personer og begivenheder på dagen lister sig ind i de romaner og noveller Jane senere berømmes for.

Graham Swift

Helligdag

En romance

Oversat af Claus Bech

148 sider

Gyldendal

Udgivet: 05.05.2017

Birte Strandby