I august 2009 underretter serbisk politi svenskerne om, at de i forbindelse med telefonaflytning har erfaret, at et stort kup fra et værdidepot i Stockholm er under opsejling. De kan oplyse både en dato – den 15. september, det forventede udbytte, ca. 30 millioner svenske kroner, og hvilken type helikopter der vil blive anvendt. De kan oven i købet oplyse, at ca. 20 personer forventes at være indblandet i kuppet. Det svenske politi forhøjer beredskabet der, hvor de forventer kuppet, men der sker ingenting.

Den 23. september 2009 lander en helikopter oven på G4S Cash Services værdidepot i Västberga. Tre maskerede mænd får adgang til værdidepotet ved hjælp af en forhammer og sprængstoffer. 31 minutter senere forsvinder de med 39 millioner svenske kroner. Politiet er forhindret i at sætte efter helikopteren, men finder den senere samme morgen ca. 20 kilometer nord for Stockholm. 

Umiddelbart et kup der virkede velplanlagt og ualmindeligt indbringende, men intet er perfekt. Kun fem dage efter anholder politiet Alexander Eriksson der viser sig at være en vigtig brik i røveriet. Han er TV-producer, og han er helikopterpilot. Knap et år senere stilles 10 personer for retten, og de syv idømmes straf.

Helikopterpiloten handler om kuppet og om piloten. Forfatteren har interviewet Alexander Eriksson og dennes familie og partner samt politifolk og advokater. Samlet får vi et omhyggeligt malet billede af røveriet og af en gerningsmand der falder udenfor de sædvanlige kategorier af gerningsmænd på flere måder. Der har været noget med stofmisbrug og noget med at leve op til det fædrende ophav, men er der også en risiko for, at Alexander Eriksson er dømt for noget, han ikke har gjort?

Helikopterpiloten er grundig og næsten udmattende i sin detaljerigdom, men der stilles væsentlige spørgsmål – også i forbindelse med familien, og hvordan den påvirkes, da Eriksson bliver dømt.

Helikopterpiloten

– Sveriges spektakulære pengerøveri

Håkan Lahger

Oversat af Else Skytte Christensen

276 sider

Kriminalforlaget

Udgivet: April 2024

Birte Strandby