Det begynder godt. Det vil sige for Max på tretten begynder det faktisk ikke helt godt. I skolen stiller læreren spørgsmål om renæssancen, og Max er lige ved at sige noget om middelalderen, da timen slutter. Hans lærer beslutter, at Max ikke skal slippe så let, og Max beslutter lidt irriteret, at han vil læse på tingene. Marie, Max’ tvillingesøster, får pludselig en overraskende besked fra deres barnepige om at de skal tage hen til hendes lejlighed. Da de kommer frem, er døren brudt op og lejligheden gennemrodet. Mens de leder efter barnepigen, dukker et bankbud op med barnepigens mobil, og herfra kommer der fart over feltet.

Max og Marie bliver sendt tilbage i tiden til Firenze i ca. 1520. Her skal de ifølge beskeden fra barnepigen opsøge Leonardo da Vinci. Marie stjæler noget tøj, så de ikke vækker alt for megen opsigt, og så prøver de at finde Leonardo. Det bliver en farefuld færd, og de  bliver hurtigt efter ankomsten til Firenze fanget af en mand, der vil sælge dem som slaver.

Til gengæld møder de senere både Michelangelo der arbejder på statuen af David og Machiavelli, der regerer i Firenze. Samme Machiavelli er netop ved at afhøre en ung heks der skal brændes på bålet om aftenen. Max og Marie skal handle hurtigt, men heldigvis får de kompetent hjælp.

Der er både spænding og tempo over romanen, og de tre berømte bipersoner giver fint krydderi til spændingen, og vi kan også nyde lidt sladder om, at Machiavelli og da Vinci hader hinanden, fordi de engang har været forelsket i samme pige. Det er før, Machiavelli har skrevet ‘Fyrsten’, men han tænker meget på den. Da Vinci er ikke færdig med at male Mona Lisa, men han har et godt opfindergen, og det får Max og Marie brug for, hvis de skal redde barnepigen.

Heksen og liljen

Tidsvogterne

Leif Jacobsen & Mas Lerneby

Oversat af Anne Krogh Hørning

249 sider

Hoi forlag

Udgivet: Maj 2020

Birte Strandby