Bamse i identitets- og kønskrise

Nikolaj og Bertram Bjørn leger sammen hver dag. Sådan begynder denne børnebog om at være venner, samtidigt med at man er sig selv.

En dag er Bertram mismodig. Nikolaj spørger hvorfor, men Bertram vil ikke rigtigt ud med det, for måske vil Nikolaj ikke være venner mere. Men så kommer det alligevel: Bertram er en pigebjørn indeni og vil hellere hedde Bella. Nikolaj synes ikke, at det betyder noget for venskabet, og beslutter sig for at indkalde Aya, der kommer og leger med, da hun er færdig med sit raketbyggeri. Og så leger de alle tre, og sommetider leger Nikolaj og Bella Bjørn sammen som de plejer.

Det er naturligvis en sød historie, og venskab og tolerance er gode budskaber i en børnebog. Men er der behov for det? Målgruppen er børn på to – fem år, og er børn i den alder ikke enten tolerante eller uvidende om det problematiske i at være anderledes, med mindre deres voksne giver udtryk for stærke holdninger på området? Foregriber man noget ved at angribe identitetskriser i den aldersgruppe?

I overensstemmelse med tilpasning til målgruppen er der helsides illustrationer, enkle og med dæmpede farver. Hver tegning viser en eller flere af hovedpersonerne og nogle få, andre ting såsom cykel, vippe eller gynge. Det spændende kunstneriske udtryk til trods fungerer illustrationerne fint og får smukt formidlet Bjørn og vennernes liv og følelser. Der er en til to sætninger på hver side, sproget er enkelt, og også den toårige vil kunne få glæde af bogen uden måske helt at kapere kønskrisen.

Jessica Walton & Dougal MacPherson

Oversat af Nanna Gyldenkærne

40 sider

Rosinante & Co.

Udgivet: 16.06.2016

Birte Strandby