Historie om Hasse og Ine, der gerne vil sprænge den store sten væk, så den ikke ligger i vejen. Sammen opsøger de først elgen, der som skovens konge forventes at ligge inde med dynamit. Elgen henviser dem til bjørnen og uglen, der så igen mener, at grævlingen er typen, der kan finde på at have dynamit liggende. Med fælles hjælp får dyrene og børnene sprængt stenen væk, og efter nogen overvejelse kommer Hasse frem til, at det hul stenen har efterladt kan anvendes til badebassin.

Hermed er med en enkel fortælling – og ikke mindst de smukt kreerede illustrationer i pap og papir – måske inspiration til børnenes egen produktion – skabt en god bog på de mindstes principper. For eksempel kan Hasse ikke tale rent, Ine retter ham jævnligt, når han siger græbling og dybanit, men han kan sagtens køre traktor. Og der er ingen voksne til at blande sig i, at et blebarn og en der er nummeret større, sprænger en sten i luften. Så man kan have store projekter, selv om man går med ble og ikke taler rent.

Desuden rummer bogen super bidrag til opdragelsen. Eksempelvis er der gedulgt undervisning i sociale omgangsformer for viderekomne: Det er fællesskabet, et mangeartet et af slagsen, der løser opgaven. Alene er er ikke nogen, der kan.

Og grævlingen åbner for muligheden for at demonstrere god opførsel: Den er lidt af en puger og derfor ensom, men bidrager dog med en stang dynamit. Hasse er ikke meget for at skulle sige tak til den sure grævling, men gør det, fordi han er sej.

Tore Renberg

Illustreret af Øyvind Torseter

He he, Hasse

Oversat af Nanna Gyldenkærne

32 sider

Høst & Søn

Udgivet: 06.10.2011

For børn fra ca. to år

Birte Strandby