Den norske forfatter til den roste og anerkendte historiske spionthriller “Ulvefælden” Aslak Nore er klar med endnu en fascinerende og fængende roman. I ”Havets kirkegård” er handlingen til dels baseret på sande hændelser fra Anden Verdenskrig, hvorunder ”Ulvefælden” i øvrigt også udspillede sig. 

”Havets kirkegård” er ikke en spionthriller, men snare en spændingsroman som samtidig har træk fra slægtsromanen. Fortællingen tager os med til Norge, hvor vi møder vi den rige og ærværdige familien Falck. Familieoverhoved er den magtfulde Olav Falck, der er en aldrende mand. Han er søn af Vera Falck, der ved bogens begyndelse begår selvmord sent i livet. Olav leder SAGA-gruppen, der er værdisat til 12 milliarder. Falck-dynastiet er splittet i to dele: Den del som Veras børn fra Oslo repræsenterer og så Bergenserne, som læge Hans Falck repræsenterer. Sidstnævnte side af familien er angiveligt blevet forbigået rent økonomisk. 

Da Vera dør tager problemerne fart! Familiens advokat, Siri Greve, kan ganske uventet ikke få fat i testamentet. Det manglende testamente udgør et problem, da en evt. arv til bergenserne vil kunne være et spørgsmål om afgivelse af vigtige og værdifulde familieejendomme. 

Afdøde Vera Lind havde en kort karriere som forfatter. Hun skrev b.la. om den oktober nat i 1940, hvor hun mistede sin mand under hurtigruteskibet D/S “Prinsesse Ragnhild” forlis. Da skibet forliste ud for den nordnorske kyst i en eksplosion, overlevede Vera og sønnen Olav, mens skibsreder Thor Falck og hundredvis omkom. Det skrev Vera om i sine erindringer ”Havets kirkegård”, der nu er pist væk. 

Sasha, der er barnebarn af Vera. og leder af SAGA-virksomhedernes arkiver ønsker at finde frem til sandheden om forliset, som aldrig er opklaret. For hvorfor stoppede Veras forfatterskab så brat? Hvem tvang hende til tavshed og konfiskerede manuskriptet? Hvad skete reelt ombord på skibet? 

Lederen af den anden gren af familien, læge Hans Falck, allierer sig sideløbende med den tidligere specialsoldat og freelancejournalist Johnny Berg om at skrive sin biografi. Dermed starter han sin egen jagt på nogle essentielle oplysninger om familien, der kan få afgørende betydning for alle i Falck-dynastiet. 

Romanen følger en række forskellige hoved- og bipersoner. Den foregår flere steder i Norge, men tager også læseren med til Mellemøsten, hvor læge, kommunist og kvindebedårer Hans Falck slår sine folder indenfor humanitære nødhjælp. Fortællingen foregår både i nutiden – her 2015 – , men også i 1940, hvor hurtigruteskibet D/S “Prinsesse Ragnhild” forliste. Længere passager fra Veras manuskript ”Havets kirkegård” indgår desuden. Det er med andre ord en omfangsrig og vidtforgrenet fortælling med et stort galleri af mennesker. Nogle udfolder sig i sagens natur mere og bedre end andre. Forfatteren har indlagt flere tidstypiske pejlemærker. 

”Havets kirkegård” er en spændingsmættet og storslået fortælling om et rigt familiedynasti. Aslak Nore har været i skrive-værktøjskassen og hente et udpluk af de mest virkningsfulde ingredienser: Løgne, bedrag, hemmeligheder, konspirationsteori, kærlighed, krig, magtkampe og mange penge! Det hele er formidlet velsmurt og velskrevet, men dog med en anelse vel mange afstikkere. 

Som læser visualiserer du nok nemmere handlingen på det store lærred, end du forestiller dig den foregå i virkeligheden. Men pyt; det er grundlæggende en dramatisk historie du bliver fascineret og forført af. 

Bagerst i bogen findes et slægtstræ. Ideen er god og prisværdig, men udførelsen er ringe. Læsbarheden er dårlig, og i praksis kommer det ikke i brug. Enten skulle man rent grafisk vælge en anden løsning, eller også skulle man vælge at nøjes med en oversigt over personerne foran i bogen – fx løst på den fine måde som Lise Ringhof og Erik Valeur har gjort i deres slægtskrønike. 

”Havets kirkegård” er først og fremmest god og gedigen underholdning. Aslak Nore låner en virkelig hændelse i form af hurtigruteskibet D/S “Prinsesse Ragnhild”´ forlis, da det blev ramt af en eksplosion, hvor skroget gik itu. Årsagen hertil kendes ikke. Offentligheden hælder til at det var miner. I romanen tilbydes læseren et langt mere dramatisk bud, der b.la. inkluderer forræderi og familiehemmeligheder. På dén måde er der tale om en farverig fortælling, der ikke desto mindre er skrevet fejende flot. Aslak Nore er en effektiv fortæller, der tør gå med sine idéer og strikke en storslået spændingsroman sammen. 

Havets kirkegård

Forfatter: Aslak Nore

Oversættelse: Klaus Rothstein

Forlag: Gutkind

460 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: Den 7. september 2022

Anmelder: Nønne Lønne Votborg