Julehistorie for børn mellem fem og elleve år

Det er et hårdt liv at være havenisse. Når man kun er nogle centimeter høj, er der mange farer: skader og katte til eksempel. Til forskel fra husnisserne bor havenisser i haven, hvilket er koldere og langt mere risikabelt. Der er også fordele såsom bekendtskabet med mus, pindsvin og solsorte. For Knort og hans familie er tilværelsen særligt hård, fordi husets to katte har ædt hans forældre, og han og hans to søskende bor med deres bedstemor i det gamle æbletræ. Indtil stormen blæser træet omkuld, og familien bliver hjemløse og mister deres vinterforråd.

Knorts gode ven pindsvinet lader dem bo hos sig, men desværre har den lopper, der ikke er blege for at teste nye muligheder, så lejemålet ophører brat. Knort finder ud af, at hvis de boede i huset, ville risikoen for at blive hjemløse under en storm ikke være nær så stor. Bedstemor bryder sig ikke om hans planer, fordi hendes elskede engang forlod hende for at undersøge huset og aldrig vendte tilbage.

Knort forsøger sig alligevel. Problemet er, at her bor de to store katte der åd hans forældre; der er også et dukkehus med en dukkefamilie, og så er der husnissen. Det store spørgsmål, der besvares gennem de mange små kapitler er, om havenisserne finder et sted at falde til og holde jul.

Sød, lidt uhyggelig fortælling, og ikke ulig Ottestens tidligere udgivne bøger om væsener i naturen.

Birde Poulsens klassiske og farverige illustrationer beretter deres egen historie om at være lille i en verden med grumme katte – og om juletræ, venner og juleglæde.

Josefine Ottesen

Illustreret af Birde Poulsen

184 sider

Høst & Søn

Udgivet: 02.11.2015