Med vanlig sans for humor og vid, inviterer Johannes Møllehave os nok engang indenfor i sit berigende univers. Det gør han i bogen “Hanengalemig: lystrejser og lyksaligheder”, der består af en samling klummer dels fra Kristeligt Dagblad og den langelandske lokalavis Øboen. Et par af klummerne er fra Politikens bagside, mens blot en enkelt er helt ny.
Titlen ”Hanengalemig” stammer fra en pudsig formulering, Johannes Møllehave hørte dombiskop Johannes Johansen i Helsingør fremsige en skærtorsdag under sin prædiken. Her skulle biskoppen opfinde en ed til Peter, der fornægter Jesus og siger så: ”Nej, hanengalemig om jeg kender ham!”. Johannes Møllehave har et ganske særligt talent for at fange de iørefaldende ordspil, og er på alle måder en ordets mand. Det er som altid en fornøjelse at læse den gamle digter, præst og forfatters klummer, der for en stor del består af anekdoter og strøtanker om livet.
Man glædes over den gamle præst, der som få er dus med de gamle salmedigtere, H.C. Andersen, Kierkegaard, William Shakespeare, Storm P. og andre store kulturpersonligheder. Mest af alt henrykkes man over den entusiasme og fortælleglæde, der bobler så lystigt. Det er næsten en skam, at Johannes Møllehave her må lade sig nøjes med de korte klummer, og dermed ofte kun kan skøjte perifert på overfladen af hvert emne.
Johannes Møllehave berører i bogen her emner, der vil være velkendte af de der trofast følger hans virke. Vi hører nok engang livstidsfangen, Johannes Møllehave mødte i sin tid som fængselspræst. Men hvad gør det, når det er underholdende og tankevækkende? Det er netop humoren og alvoren, der er kendetegnet hos Johannes Møllehave. Det fornægter sig heller ikke i denne lille lette sag af lystrejser og lyksaligheder! I bedste Møllehave stil mindes vi om lives glæder og sorger, alt i mens Møllehave søger at gøre os klogere på lidt af hvert. Nok er der ikke den samme tyngde som i Møllehaves store erindringsbøger, men hvor er det herligt at snuppe sig en enkelt klumme, når tiden er til det og tanke op sig op med en ny portion livslyst og –visdom, som kun Møllehave kan bringe videre. Tak for det.
Hanengalemig: lystrejser og lyksaligheder

Johannes Møllehave

144 sider

Forlag: Tiderne Skifter

Udgivet november 2014
Nønne Lønne Votborg