Bent Haller har skrevet blandt andet Lille Lucifer og senest – i 2009 – Rakkerpakhuset.

Tolvårige Lau og hans mor bliver dræbt i en voldsom trafikulykke, og de vågner i en slags venteværelse, hvor døren ikke kan åbnes indefra. De afbrydes jævnligt af en kort søvn, hvor de genoplever hele deres liv. De er døde i 2008, og i 2289 får de selskab af en gammel mand, en slægtning. Og så en dag står døren på klem og de føres efter en del modstand og bekymring ud og møder resten af familien. Lau finder sammen med Beatrice, der er død i middelalderen og de beslutter sig for at finde ud af, om der er andre steder end dette fyldt med sjæle. Undervejs møder de Vejviseren, muligvis Aristoteles. Han har tilfældigvis også fået evigt liv, fordi de gamle guder – fra Zeus til Thor og Anubis – fik lavet en aftale med Gud, en aftale som alle implicerede fortryder.

De tre går sammen ud for at finde Døden, og trods de stadige gentagelser bliver det en begivenhedsrig tur, og de møder både de første mennesker på jorden, bliver bombet under en verdenskrig og træffer Gud – som hedder Maria – og senere Døden.

Der er talrige referencer blandt andet til Sophies Verden af Gaarder, Rumrejsen 2001 og masser af historiske begivenheder. Det er forbløffende og fængende læsning, omend den langvarige rejse og gentagelserne giver et overbevisende indtryk af ensformigheden og tiden.

Det er filosofi og gru i smuk harmoni og på overraskende niveau. Efter denne roman ønsker man sig ikke mere evigt liv.

Forfatter: Bent Haller
330 sider

Høst & Søn

Udgivet: 27.08.2010

Birte Strandby