En fortælling om ensomme fisk

Hajen Finn er lidt mærkelig. Han kan ikke lide kød og er blevet vegetar. Det er en slags katastrofekurs, når man er en haj, og Finn er da også blevet smidt ud hjemmefra. Nu svømmer han ensom rundt i havet. Det samme gør Harry Halvøje. Han er en lille fisk, og han har, som navnet antyder, kun et øje. Det gør hans familie så pinligt berørt, at Harry beslutter sig for at stikke af hjemmefra.

De to ensomme fisk mødes ved Bornholm. Det er sædvanligvis for koldt til en haj, men Finn er lidt anderledes. De to slår sig sammen, og da det bliver vinter søger de mod syd. Her møder de blandt andre blåhvalen Troels og en sort mand, som de først er bange for, men som viser sig at være en venlig Robinson Crusoe der fodrer sultne fisk med ananas og kokosnød, noget både Finn og Harry sætter stor pris på.

Efter et par eventyr lever de det gode liv som vegetarfisk, indtil Harry beslutter sig for at tage hjem og se til sin familie.

Det er en sød, lidt vrøvlet historie om venskab og rejser med strabadser. Fisk som hovedrolleindehavere er usædvanligt selv for børnebøger, men i 2021 er der udgivet to. Den anden er Superhelten Charlie, der er en guldfisk.

Tegningerne er enkle, fine og klare i stregen, men som med Superhelten Charlie er der visse problemer, som voksne måske har vanskeligere ved at tackle end børn:

Hvordan kaster fisk sig i hinandens arme? Hvordan kan man se på en fisk, at den har grædt?

Hajen Finn og Harry Halvøje

Mads Pallesgaard

Illustreret af Kim Skat Andersen

72 sider

Forlaget Pallesgaard

Udgivet: August 2021

Birte Strandby