I bogen ”Gullaschbaronen – Dramaet om Harald Plum” fortæller Søren Ellemose om danmarkshistoriens største erhvervsskandale, der førte til Landmandsbankens kollaps i 1922.

”Gullaschbaronen – Dramaet om Harald Plum” er en erhvervshistorisk og personbiografisk fortælling om Harald Plum (1888 – 1929). Han var ud af den velhavende købmandsslægt Plum i Assens. Harald Plum læste til jurist, men det var og blev handel, der skulle blive hans metier.

Firmaer skød op som paddehatte under Harald Plum, der havde en imponerede virkelyst og snart opbyggede et kæmpe finansielt imperium. Det spredte sig til hele verden og omfattede handel med al mellem himmel og jord. I ryggen havde han opbakning fra banker og førende erhvervsfolk, der lånte ham eksorbitante summer. Især opbygningen af Det Transatlantiske Kompagni står som noget centralt.

Men efter de gyldne år under 1. Verdenskrig, hvor Harald Plum solgte godt til begge sider, vendte lykken. Højkonjunkturen vender brat, og man står med kæmpe varelagre, hvis værdier skrumper ind på rekordtid. Plums finansielle imperium med langt over 100 selskaber falder til jorden. Landmandsbanken bliver derved påført så stort et tab, at den ikke kunne føres videre uden at staten skyder enorme summer ind. Rigsdagen må derfor vedtage en rekonstruktion for Landmandsbanken.

Efter Landmandsbankens krak i 1922 får Plum imidlertid blot en mindre bøde. Han ryster – overraskende nok – slaget af sig og starter forfra. Formuen er væk, men han bygger på ny en række selskaber op. Denne gang tyr han til bedrageri og mangler dækning for sine aktiviteter. Da det står klart, at regnskabssvindlen ikke mere kan skjules, vælger Harald Plum at tage sit liv. Også dét bliver så at sige spektakulært. Harald Plum tager til sin private ø. Han har to selvmordsforsøg før hans forehavende lykkedes for ham tredje gang.

Søren Ellemoses beretning om gullaschbaronen Plum er tydeligvis velresearchet. Den indeholder b.la. en lang række dagbogscitater, arkivmateriale og politirapporter mm. Desværre er der en tendens til megen gentagelse. Det virker trættende, og gør det i forvejen tunge materiale svært at komme igennem. Bogen forudsætter viden om økonomi og handel som mange ikke har; her kunne forfatteren med fordel have anvendt forklarende noter.

Fortællingen om Harald Plum ér og bliver kompleks grundet dens natur, der spændte over myriader af virksomheder. Alligevel er det som om, forfatteren ikke har helt har held med at fremhæve pointerne, fordi han gentager så meget og er så detaljerig. Det er ærgerligt al den stund, at Søren Ellemose her præsenterer en interessant fortælling om et uhyre fascinerende menneske. Samtidig må nutidens finanskrise og andre store erhvervsskandaler stå som en påmindelse om, at økonomisk magt kræver et forbilledligt ansvar.

Gullaschbaronen. Dramaet om Harald Plum

Forfatter: Søren Ellemose

Forlag: Forfatterskabet.dk

528 sider, hæftet

Udgivelsesdato: 29. 9. 2015

Anmelder: Nønne Lønne Votborg