Nationer, der besidder guld i undergrunden, besidder også et narkotikum, som lammer al industri og produktivitet.

Noget lignende har man sagt om olie: En nations mulighed for at hente olie op af undergrunden er omvendt proportional med landets mulighed for at indføre demokrati.

Men ellers er de politiske vinkler på guldets tilstedeværelse kun en mindre del af denne bog, der berører snart sagt ethvert aspekt, der måtte have med guld at gøre, herunder guldets beskaffenhed, og hvad det kan bruges til, og det er ikke så lidt. I sin egenskab af ledende metal med stor resistens mod anløb og korrosion såvel som den beskedne kemiske reaktion ved kontakt med andre materialer anvendes guld blandt andet til belægning af kontakter og ledninger i satelitter og rumstationer – og naturligvis til smykker og statussymboler. Især smykkerne fylder en betydelig del af bogens overdådige billedmateriale, men også filmverdenens store pris – Oscar – er afbilledet på adskillige sider i selskab med diverse succesfulde skuespillerinder.

Guldets historie er gengivet både i forbindelse med den politiske magt, der har ledsaget det og den jagt der har fulgt metallet, såsom den store guldfeber i midten af 1800-tallet i USA og i Australien i 1898-99. Ligeledes omtales guldets betydning ved skabelse og vedligeholdelse af kongemagtens illusion i Frankrig i 1700-tallet, og hvordan det ekstravagante forbrug i Versailles ifølge forfatteren var med til at skubbe det franske aristokrati mod guillotinen.

Guld er desuden markant for sin relativt stabile værdi. Hvor papirpenge kan miste deres værdi, er det altid muligt at sælge guld, og stigende guldpriser er som bekendt et varsel om fare på færde i verdensøkonomien. Guldmarkedet repræsenterede 185 milliarder dollars i 2013.

Jagten på guldet har medført en belastning af miljøet, blandt andet fordi man tidligere anvendte kviksølv ved udvindingen, men nu siden 1989 er reglerne strammet op, og man har indført konfliktfrie guldstandarder jfr. Responsible Jewellery Council.

Bogen ’Guld’ indeholder blandt meget andet en liste over udtryk der anvender ordet guld i forskellige betydninger samt en kortere gennemgang af andre metaller, eksempelvis sølv, jern. Samlet er det en flot bog med en lidt diffus organisering og en stor spændvidde.

Nina Hald

224 sider

Gyldendal

Udgivet: 2014