24 klummer fra Berlingske Tidende

Her er livsvisdom for alle pengene. Det handler om fortrydelse, om motivation, om kunst, om hvor lykkelig man bliver, når man vinder i Lotto – og hvor længe, og om kunsten at få parforholdet til at fungere.

Flere af emnerne har vi mødt i andre sammenhænge, men Byrnit har med sin særlige humor held til at spidde pointen, så man griber sig selv i at grine højt.

Eksempelvis er der det med at lære at huske. Det er vældig praktisk, når man læser til eksamen. Nogle dykkere skulle i et eksperiment lære at huske ord. En gruppe trænede ord, mens de var neddykkede, og et andet hold trænede ord på landjorden. Efterfølgende viste det sig, at man husker bedst i det miljø, hvor man har lært ordene.

Hvad kan vi lære af det? At man aldrig skal læse til eksamen i badekarret?

En anden fortælling beretter om et eksperiment med parforhold. En række par blev inviteret til at diskutere emner, som de var stærkt uenige om. Den ene gruppe fik 17 timers undervisning i at tale pænt og udtrykke skuffelse og sårede følelser, uden at partneren også blev såret, og kontrolgruppen fik en gang sniksnak om parforholdets udfordringer. Seks år senere var ca. 53 % af kontrolgruppens par skilt igen, hvilket svarer til almindeligt gennemsnit. Men af dem der havde trænet i at tale pænt, var kun 28 procent blevet skilt. Måske burde de 17 timers undervisning være et kommunalt tilbud?

Her er også guldkorn om, hvordan andre menneskers opmærksomhed kan virke stimulerende på ens effektivitet, og hvorfor vi ofte skyder skylden på udefrakommende fænomener, når vi har modgang.

Det er en underholdende og tankevækkende samling, og historierne ledsages af gode fotos. Bogen er lille og let og lige til at læse, mens man sidder i bussen.

Grøn af misundelse

og andre fortællinger om det moderne menneskeliv

Jill Byrnit

142 sider

plurafutura publishing

Udgivet 2020

Birte Strandby