… i Iowa havde folk det med at tvære deres børn ud over tiden som hundelort på et dansegulv.

Spændende ungdomsroman med interessant blanding af noir, science fiction og dannelsesroman.

I begyndelsen fortæller drengen, Austin, om sit udsyn, om sex og livet med kæresten Shann og vennen Robby. Robby er homoseksuel, og sommetider overvejer Austin om han også er det, selvom han i størstedelen af sin tid drømmer om sex med Shann.

Tilværelsen i Ealing, Iowa, er ikke opmuntrende. Arbejdspladser og forretninger lukker. Det dysfunktionelle er til stede, allerede inden katastrofen rammer. Katastrofen består i en indkapslet epidimistamme, som en drengebande fra Austins skole får smadret og dermed befriet. Af den epidimistamme udvikler sig overdimensionerede insektmonstre, der forårsager død og ødelæggelse i deres invasion af jorden. Det er et interessant koncept som også kan findes i John Wyndhams bog The Day of the Triffids og filmene Invasion of the Body Snatchers fra 1978 med Donald Sutherland, og Signs med Mel Gibson.

Trods den nedslående baggrund er romanen langt mere nuanceret end nogen af filmene. Austin har i sin historieskrivning gjort det til sin opgave at finde mønstre og har deri en lighed med filmen Magnolia og samme films ikke-accept af tilfældigheder.

Manden, hvis firma opfandt Inddæmmet MI-Epidimistamme 412E, omkom da hans fly styrtede i havet. Flyets motorer blev ødelagt af ætsende askeskyer i atmosfæren. Asken kom fra en vulkan i Guatemala. Robby Brees’ far var i færd med at filme vulkanens udbrud i netop det øjeblik, dr. Grady McKeons fly ramte vandoverfladen i Den mexicanske Golf og gik i tusinde stykker.

Andrew Smith

Oversat af Kim Langer

424 sider

Høst & Søn

Udgivet: 13.08.2015