Ungdomsroman og gyser

Der er langt mellem de gode gys på bogmarkedet, men her er noget af det rigtige. Her kan man blive rigtigt bange og føle sig lige så rådvild som hovedpersonen. Temamæssigt minder det omGhostbusters fra 1984, men filmens humor er i ’Glam’ erstattet af gys og rædsel.

Det handler om ånder og besættelse, og det er interessant, fordi David Meinke har skabt en kombination af flere af de fra filmverdenen kendte fobier: Skrækken for, at nogen kommer og overtager ens krop, som det kendes fra gamle science fiction film. Et af de mere klassiske eksempler er Invasion of the Body Snatchers (1978), men den samme skræk får også form og figur i Aliens fra 1979.

Udover besættelsen af kroppen er der selve ånderne. Det drejer sig både om orientalske djinnies og om en overløber fra de islandske sagaer, der ikke har kunnet finde fred i sin åndeverden. Ånderne kan mærkelige, modbydelige ting, og gode gys indtræffer, når hovedpersonens krop indtages af en ualmindeligt voldelig ånd.

Hovedpersonen er Sebastian. Han går i 2. g og er forelsket i Naja. Det kører for ham. Han er vellidt, og Naja er forelsket i ham, men på en ekskursion viser hun interesse for den påtrængende Per, og Sebastian bliver jaloux. Per bliver slået til atomer, og Sebastian kommer på sygehuset og kan intet huske om, hvordan tingene udviklede sig. Senere finder Naja og han ud af, hvad der kan være sket, og Rashids bedstemor kan også kaste lys over sagen. En trussel er under udvikling – som i Ghostbusters, og Sebastians nye klassekammerat er måske tusind år gammel. Siden eskalerer gyset, mens de unge prøver at forhindre den helt store katastrofe.

David Meinke

268 sider

Høst & Søn

Udgivet: 13.09.2013